Obama letí do Bruselu, návšteva bude stáť milióny eur

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 17:11 • 2 min
Obama letí do Bruselu, návšteva bude stáť milióny eur

BRUSEL - Belgická metropola Brusel v utorok večer očakáva príchod amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý do domovského mesta EÚ zavíta vôbec po prvý raz. V pláne je stretnutie s lídrami únie - predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom a stálym predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu sa v stredu taktiež stretne s generálnym tajomníkom NATO Andersom Rasmussenom. Súčasťou jeho pobytu v Bruseli je aj návšteva amerického vojnového cintorína a prejav v centre mesta. Vystúpenie bude zároveň jediným verejným v rámci Obamovho štvordňového turné po Európe. To zakončí štvrtkovým stretnutím s pápežom Františkom vo Vatikáne.

 

Obamova prítomnosť v Bruseli je spojená s veľkými bezpečnostnými opatreniami. Britský denník Guardian odhadol náklady na zaistenie bezpečnosti počas 24-hodinovej prítomnosti najmocnejšieho muža na svete na 8,5 milióna eur. Po Bruseli ho bude sprevádzať 350 belgických policajtov a vojakov na motorkách, pričom na americký cintorín obetí prvej svetovej vojny ho odprevadí deväť amerických vrtuľníkov a 30 obrnených vozidiel. Vylúčená je tak udalosť podobná tej spred deviatich rokov, keď si jeho predchodca v Bielom dome George Bush vyrazil na neplánovanú prechádzku Bruselom, aby si kúpil sladkosti v známej čokoládovni. Guardian v tejto súvislosti podotýka, že belgická metropola každý rok hostí minimálne štyri summity EÚ. Tie mesto vyjdú na zlomok ceny, približne pol milióna eur. 

 

Obama so svojou 900-člennou delegáciou, ktorá využíva 45 vozidiel a tri nákladné lietadlá, priletel do Európy ešte v pondelok a dva dni strávil v Holandsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies