Obama: Kubánci majú v Spojených štátoch priateľa a partnera

NETKY.SK • 26 November 2016, 17:05 • 2 min
Obama: Kubánci majú v Spojených štátoch priateľa a partnera

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyjadril dnes sústrasť obyvateľom Kuby a ponúkol im "ruku priateľstva".

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na úmrtie bývalého kubánskeho prezidenta Fidela Castra, ktorý zomrel v piatok vo veku 90 rokov.

 

"Fidel Castro zmenil jednotlivé životy, rodiny i kubánsky národ. Dejiny zaznamenajú a posúdia obrovský vplyv tejto jedinej osobnosti na ľudí a okolitý svet," uviedol vo vyhlásení odchádzajúci šéf Bieleho domu.

 

Pripomenul, že počas takmer šiestich desaťročí boli vzťahy medzi USA a Kubou poznamenané "nezhodami a hlbokými politickými spormi". Obama sa podľa vlastných slov počas svojho úradovania veľmi snažil o to, aby sa tieto napäté vzťahy stali minulosťou.

 

Obe krajiny majú, ako zdôraznil, mnoho spoločného vrátane rodinných pút, ako aj kultúrnych a obchodných stykov. Obama v tejto súvislosti podčiarkol význam amerických Kubáncov, ktorí podľa neho urobili veľmi veľa pre Spojené štáty i pre svojich krajanov žijúcich vo vlasti.

 

Dosluhujúci americký prezident súčasne uistil obyvateľov Kuby, že Spojené štáty sú ich "priateľom a partnerom".

 

Obama sa koncom roka 2014 dohodol na normalizácii diplomatických kontaktov s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom, čo odvtedy viedlo k oživeniu politických a hospodárskych stykov medzi oboma krajinami. V júli 2015 obe krajiny otvorili svoje veľvyslanectvá vo Washingtone, respektíve v Havane. V marci 2016 pricestoval Obama na historickú návštevu Havany.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies