Obama je znepokojený množstvom obetí v pásme Gazy, do oblasti posiela Kerryho

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 07:33 • 2 min
Obama je znepokojený množstvom obetí v pásme Gazy, do oblasti posiela Kerryho

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyjadril dnes v telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom svoje znepokojenie z rastúceho počtu obetí vojenskej operácie v pásme Gazy - palestínskych civilných i v radoch izraelských vojakov.

slovakia

left justify in out

Zároveň konštatoval, že Izrael má právo sa brániť a znova odsúdil raketové útokov Hamasu proti Izraelu, uvádza sa podľa agentúry Reuters vo vyhlásení Bieleho domu. Obama ďalej Netanjahua informoval, že šéf americkej diplomacie John Kerry čoskoro pricestuje do Káhiry, kde sa pokúsi dosiahnuť okamžité zastavenie bojov na základe dohody o prímerí z novembra 2012. Podľa izraelských zdrojov by sa tak mohlo stať už v pondelok.

      

Pásmo Gazy zažilo dnes najkrvavejší deň od začiatku izraelskej ofenzívy pred 13 dňami, keď prišlo o život 13 izraelských vojakov z elitnej brigády Golani a podľa BBC najmenej 87 civilných obetí, z toho 67 na jednom mieste v Gaze - vo štvrti Šúdžáija. Palestínske zdravotnícke zdroje tvrdia, že o život prišlo celkovo viac ako 425 Palestínčanov a vyše 3000 utrpelo zranenia.
      

Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) oznámila, že v 61 táboroch sa momentálne nachádza 83.695 utečencov a toto číslo stále rastie. Netanjahu dnes večer na tlačovej konferencii na ministerstve obrany v Tel Avive povedal, že ofenzíva v pásme Gazy má "medzinárodnú legitimitu", pretože radikálne islamské hnutie Hamas odmietlo Egyptom vypracovaný návrh na prímerie. Zdôraznil, že Izrael s ňou neskončí, "kým sa nedosiahnu všetky ciele". Hamas je podľa neho zodpovedný za smrť mnohých civilistov na palestínskych územiach. "Izrael si nevybral tento boj sám, bol mu vnútený," vyhlásil Netanjahu. Izraelské ministerstvo obrany oznámilo, že dnes bolo z pásma Gazy odpálených najmenej 70 rakiet, ktoré zasiahli Izrael; ďalších 16 rakiet zachytil systém Železná kopula.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies