Obama je sklamaný ruským azylom pre Snowdena

NETKY.SK • 7 August 2013, 08:17 • 2 min
Obama je sklamaný ruským azylom pre Snowdena

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov Barack Obama v utorok vyjadril sklamanie nad rozhodnutím Ruska udeliť azyl Američanovi Edwardovi Snowdenovi, ktorý sa snaží vyhnúť postihu za prezradenie rozsiahlych špionážnych programov. Postup Moskvy dal pritom do súvislosti s "mentalitou studenej vojny", ktorá brzdí rozvíjanie americko-ruských vzťahov.

slovakia

left justify in out

"Bol som sklamaný, pretože hoci s nimi nemáme uzavretú zmluvu o vydávaní osôb, tradične sme sa snažili brať ohľad, ak tu bol nejaký porušovateľ zákona či podozrivý z porušovania zákona v ich krajine," povedal Obama počas vystúpenia v nočnej televíznej talkšou. "Do istej miery to odráža určité zásadné výzvy, ktorým sme s Ruskom čelili v poslednom období," pokračoval prezident. Podľa Obamu zatiaľ nedošlo k "významnejším narušeniam" v americko-ruských vzťahoch, hoci sa Rusi niekedy "obracajú naspäť k mysleniu a mentalite studenej vojny". Prezident v programe taktiež potvrdil, že sa zúčastní na septembrovom summite skupiny G20 v Petrohrade, neuviedol však, či pri tejto príležitosti uskutoční samostatné rokovanie s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Biely dom ešte minulý týždeň v reakcii na udelenie azylu Snowdenovi avizoval, že v súvislosti s najnovším vývojom bude musieť Obama svoje plány prehodnotiť. 

Tridsaťročný Snowden mohol minulý štvrtok po viac ako mesiaci opustiť moskovské letisko Šeremetevo, keďže ruské úrady mu priznali štatút utečenca. Rusko bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb odmieta vydať do vlasti, kde ho po zverejnení podrobností o programoch sledovania komunikácie obvinili z viacerých zločinov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona