Obama je otvorený voči zodpovedným zmenám v zákone o zdravotnej starostlivosti

NETKY.SK • 6 November 2014, 07:27 • 2 min
Obama je otvorený voči zodpovedným zmenám v zákone o zdravotnej starostlivosti

WASHINGTON - Republikánsky senátor Mitch McConnell, predpokladaný líder novej väčšiny v americkom Senáte, v stredu prisľúbil, že vládne úrady budú v nasledujúcich rokoch fungovať. Vyjadril sa tak 13 mesiacov po tom, čo jeho strana spôsobila zatvorenie vládnych úradov kvôli sporom okolo štátneho dlhu a rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Republikáni a demokrati sa vtedy v Kongrese USA nedokázali dohodnúť na podobe zákona o vládnych výdavkoch v novom fiškálnom roku. Vláda preto nemala peniaze na bežnú prevádzku svojich inštitúcií a tisíce štátnych zamestnancov muselo odísť na nútenú dovolenku, keďže platil núdzový režim.
      

"Vládne úrady nebudú zatvorené a nedôjde ani k nesplácaniu štátneho dlhu," zaviazal sa McConnell na tlačovej konferencii vo svojom domovskom štáte Kentucky, z ktorej citovala agentúra DPA. McConnell ďalej uviedol, že ráno mu zatelefonoval prezident Barack Obama a obaja politici sa dohodli, že budú spolupracovať na obchodných dohodách a na daňovej reforme.
      

Nový líder republikánskej väčšiny v Senáte však naznačil, že teraz, keď republikáni ovládajú obe komory Kongresu - Snemovňu reprezentantov aj Senát - začnú napádať časti Obamovho zákona o zdravotnej starostlivosti, "ktoré sú silne nepopulárne".
      

Prezident Obama v stredu podľa agentúry Reuters vyhlásil, že je otvorený voči "zodpovedným" zmenám v jeho kľúčovom zákone o zdravotnej starostlivosti, ktoré prípadne navrhnú republikáni v Kongrese, ale neprijme také zmeny, ktoré jeho zdravotnícku reformu nazývanú ľudovo "Obamacare" podkopávajú či idú proti nej.
      

Obama upozornil, že nebude vôbec uvažovať o zrušení "povinnosti jednotlivca", teda požiadavky, že zdravotné poistenie musí mať každý Američan. Podľa prezidenta je táto požiadavka nutná, aby sa zabezpečilo, že zdraví ľudia si budú platiť poistenie. Republikáni v utorkových voľbách pripravili demokratov najmenej o sedem kresiel v Senáte - v Západnej Virgínii, Arkansase, Južnej Dakote, Colorade, Montane, Iowe a Severnej Karolíne. Teraz majú republikáni 52 kresiel v 100-člennom Senáte. Demokrati získali 44 kresiel, dve majú nezávislí a Louisiana bude voliť svojho senátora v druhom kole volieb 6. decembra.
      

Republikáni navyše vo voľbách posilnili svoju väčšinu v Snemovni reprezentantov a vyhrali aj voľby guvernéra v niektorých štátoch, ktoré boli doteraz v rukách demokratov, vrátane Obamovho domovského štátu Illinois.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies