Obama je na vrchole zoznamu najvplyvnejších ľudí sveta, Putin je číslo 2

NETKY.SK • 4 November 2011, 04:05 • 2 min
Obama je na vrchole zoznamu najvplyvnejších ľudí sveta, Putin je číslo 2

Obama je na vrchole zoznamu najvplyvnejších ľudí sveta, Putin je číslo 2

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama je na špičke zoznamu najvplyvnejších ľudí sveta v roku 2011, ktorý zostavil časopis Forbes. Vplyv amerického lídra stúpol po smrti vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina a líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího.
Obama zosadil čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa z prvej priečky každoročného rebríčka Forbesu.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová zostala najvplyvnejšou ženou a obsadila štvrtú priečku v zozname, keďže najväčšia európska ekonomika si naďalej udržiava moc nad ťažko skúšanou Európskou úniou.
Ruský premiér Vladimir Putin, ktorý sa znovu uchádza o prezidentský úrad, je na druhom mieste a Chu Ťin-tchao klesol na tretiu priečku, keďže postupne presúva moc v Číne na ďalších predstaviteľov.
"USA zostávajú nesporne najvplyvnejším štátom sveta, majú najväčšiu, najnovátorskejšiu ekonomiku a najvražednejšiu armádu," napísal americký magazín Forbes, ktorý sa venuje financiám, podnikaniu a ekonomike. 
Obamove preferencie doma klesli, keďže šéf Bieleho domu zápasí s nepoddávajúcou sa vysokou nezamestnanosťou a slabo napredujúcou ekonomikou - jeho pôsobenie na svetovej scéne je však úplne odlišné.
Usámu bin Ládina, ktorý pomohol zorganizovať teroristické útoky na USA z 11. septembra 2011, na príkaz Obamu vystopovali v Pakistane a po desiatich rokoch na úteku ho zabili 10. mája.
Spojené štáty sa pridali k operácii vedenej NATO v Líbyi, ktorá sa začala v marci náletmi a nakoniec viedla v októbri ku Kaddáfího smrti.
Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates sa dostal na piate miesto a je prvým riadiacim pracovníkom firmy v zozname. Dosiahol to vďaka očkovacej látke proti malárii, ktorej vývoj podporuje jeho charitatívna nadácia. Vedci pracujúci pre túto nadáciu nedávno uskutočnili kľúčové klinické testy vakcíny.
"Gatesovým cieľom je ešte počas jeho života odstrániť túto nákazlivú chorobu, ktorá je hlavnou príčinou úmrtnosti. Zrejme sa mu to podarí," uviedol Forbes.
Američan Mark Zuckerberg, 27-ročný šéf internetovej sociálnej siete Facebook, sa vyšplhal z vlaňajšieho 40. na deviate miesto v zozname najvplyvnejších ľudí sveta. "Strčil" sa tak medzi šéfa Federálneho rezervného systému Spojených štátov (Fed, Centrálneho bankového systému) Bena Bernanka (ôsme miesto), ktorý dohliada na zahraničnú peňažnú politiku najväčšej ekonomiky sveta, a medzi britského premiéra Davida Camerona (10. miesto).
"To, čo CIA nedokázala za 60 rokov, Zuckerberg dokázal za sedem: vie, čo si 800 miliónov ľudí myslí, číta a počúva," napísal Forbes.
Kráľ najväčšieho ropného producenta na svete, Saudskej Arábie, Abdalláh bin Abdalazíz al-Saúd sa dostal na šieste miesto a pápež Benedikt XVI. obsadil siedmu priečku.
Celý zoznam najvplyvnejších ľudí sveta v roku 2011 sa nachádza na webovej stránke www.forbes.com/power.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies