Obama: Je mylné podmieňovať dohodu s Iránom uznaním Izraela

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 07:31 • 2 min
Obama: Je mylné podmieňovať dohodu s Iránom uznaním Izraela

WASHINGTON - Bolo by veľkým omylom podmieňovať jadrovú dohodu s Iránom zmenou jeho nepriateľského postoja k Izraelu. V rozhovore pre americkú sieť rozhlasových staníc National Public Radio (NPR) to v pondelok povedal americký prezident Barack Obama.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že to je zásadný omyl... Nechceme, aby Irán mal jadrové zbrane práve preto, že sa nemôžeme spoliehať na to, že sa povaha režimu zmení," konštatoval Obama.

 

Izraelskí predstavitelia nesúhlasia s rámcovou dohodou dosiahnutou minulý týždeň medzi skupinou šiestich svetových veľmocí a Iránom, ktorá by obmedzila časti jadrového programu Teheránu výmenou za uvoľnenie niektorých medzinárodných sankcií. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok vyhlásil, že akákoľvek konečná dohoda s Iránom musí zahŕňať "jasný a jednoznačný záväzok" o práve na existenciu Izraela. Cez víkend odmietla rámcovú dohodu aj izraelská vláda.

Podľa Obamu je to však nereálne. "Ak sa Irán náhle transformuje na Nemecko, Švédsko alebo Francúzsko, potom by sme viedli iné rozhovory o ich jadrovej infraštruktúre," uviedol americký prezident.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona