Obama: Jadrová dohoda s Iránom je príležitosťou, ktorá príde raz za život

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 09:38 • 2 min
Obama: Jadrová dohoda s Iránom je príležitosťou, ktorá príde raz za život

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama obhajoval rámcovú jadrovú dohodu s Iránom, pričom ju označil za šancu predísť vývoju atómovej bomby, ktorá sa naskytne raz za život.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na americké médiá.

 

Prezident Obama v rozhovore pre denník New York Times uisťoval, že rámcová dohoda s Iránom zaručí dlhodobejšiu bezpečnosť a stabilitu na Blízkom východe.

 

Vo víkendom interview tiež Obama vyjadril presvedčenie, že potenciálne zisky dohody zďaleka prevážia jej riziká, pokiaľ dokáže prekaziť iránske ambície na vývoj jadrových zbraní. Prezident ale trval na tom, že sa USA v prípade potreby postavia na obranu Izraela.

 

Obama je však podľa vlastných slov bezprostredne po jadrových rokovaniach znepokojený z napätých vzťahov medzi USA a Izraelom, pričom naznačil, že obvinenia z protiizraelského postoja svojej administratívy berie osobne.

 

"Jednou z vecí, ktorá vždy robila izraelsko-americké vzťahy natoľko výnimočné, je nezávislosť na politických stranách, a ja si myslím, že to je potrebné zachovať. Musím mať možnosť nesúhlasiť, napríklad s politikou ohľadne osád (židovských), bez toho, aby som bol vnímaný ako... oponent Izraela," povedal Obama a dodal: "Bolo to ťažké obdobie."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies