Obama: Jadrová dohoda je najlepšou cestou k zníženiu napätia na Blízkom východe

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 00:09 • 2 min
Obama: Jadrová dohoda je najlepšou cestou k zníženiu napätia na Blízkom východe

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyjadril dnes presvedčenie, že dosiahnutá jadrová dohoda medzi Iránom a veľmocami je najlepším prostriedkom na zmiernenie napätia na Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Bez uzavretia dohody by podľa Obamu hrozilo vypuknutie regionálnych pretekov v nukleárnom zbrojení a eskalácia bojov a násilia "v najviac nestabilnej oblasti sveta". Informovala o tom agentúra Reuters.

 

"Bez dohody by iránsky jadrový program nemal žiadne limity a Irán by sa priblížil k získaniu jadrovej bomby... Bez dohody riskujeme viac vojen na Blízkom východe," vyhlásil Obama na veľkej tlačovej konferencii v Bielom dome, venovanej problematike Iránu, ktorú v priamom prenose vysielali americké televízie.

 

Podľa agentúry Reuters sa Obama snažil presvedčiť o prospešnosti dohody americkú verejnosť i skeptických republikánov, ktorí majú voči výsledku jadrových rokovaní s Iránom ostré výhrady. Chce tiež upokojiť Izrael, Saudskú Arábiu a ďalších regionálnych spojencov USA, ktorých dohoda uzavretá s Iránom znepokojila.

 

Prezident varoval, že ak by jadrové rozhovory s Iránom zlyhali, mohol by sa začať rúcať celý systém medzinárodných sankcií voči Teheránu. Dohoda je podľa neho naopak šancou na nenásilné riešenie vážneho sporu, ktorý ohrozuje regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona