Obama: Islamský štát nepredstavuje pre USA existenčnú hrozbu

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 20:57 • 2 min
Obama: Islamský štát nepredstavuje pre USA existenčnú hrozbu

BUENOS AIRES - Teroristická skupina Islamský štát (IS) nepredstavuje pre USA existenčnú hrozbu, pričom je veľmi dôležité, aby sa spoločnosť nedala zastrašiť. Vyhlásil to dnes americký prezident Barack Obama, reagujúc na utorkové bombové útoky v belgickom Bruseli, ku ktorým sa prihlásil IS.

slovakia

left justify in out

Obama ďalej uviedol, že podobné fundamentalistické zoskupenia nedokážu zničiť Ameriku a pozostávajú z vrahov, ktorí svojimi činmi znehodnocujú jedno z najväčších náboženstiev sveta. Hlavným cieľom IS je podľa neho rozosievať strach a rozvrátiť civilizovanú spoločnosť. Zároveň prisľúbil, že USA pôjdu po IS agresívnym spôsobom.

 

"Mám toho v programe veľa, ale mojou najvyššou prioritou je poraziť IS a vykoreniť túto barbarskú teroristickú zberbu, ktorá sužuje celý svet. Otázkou je, ako to vykonať inteligentne," uviedol Obama, ktorý požiadavku republikánov ohľadom takzvaného kobercového bombardovania Iraku a Sýrie označil za "neľudskú".

 

Šéf Bieleho domu tiež vylúčil, že USA pristúpia k monitorovaniu moslimských komunít v krajine. Narážal tak na výrok republikánskeho prezidentského kandidáta Teda Cruza, ktorý po bruselských udalostiach vyhlásil, že bezpečnostné úrady by mali "hliadkovať v moslimských štvrtiach, aby sa tým predišlo ich radikalizácii".

 

Americký prezident predmetné vyhlásenia učinil na spoločnej tlačovej konferencii s argentínskym prezidentom Mauriciom Macrim v Buenos Aires, píše agentúra AP. Obama pricestoval do Argentíny v noci nadnes po troch dňoch strávených na Kube. Išlo o prvú návštevu tejto krajiny úradujúcim prezidentom USA za uplynulých 90 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies