Obama investuje v Afrike 33 miliárd dolárov

NETKY.SK • 6 August 2014, 07:12 • 2 min
Obama investuje v Afrike 33 miliárd dolárov

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama oznámil v utorok nové americké investície v Afrike v celkovej výške 33 miliárd dolárov, vrátane 14 miliárd dolárov od súkromných spoločností.

slovakia

left justify in out

Prezident USA Barack Obama oznámil v utorok nové americké investície v Afrike v celkovej výške 33 miliárd dolárov, vrátane 14 miliárd dolárov od súkromných spoločností. Na summite USA-Afrika tiež vyhlásil, že Spojené štáty budú "partnerom v úspechu Afriky".
      

Na utorkových podujatiach v rámci trojdňového summitu, ktorý potrvá do stredy, sa popri afrických firmách zúčastnilo vyše 90 amerických firiem vrátane veľkých spoločností ako Coca-Cola, Wal-Mart či General Electric (GE), uviedla agentúra DPA. Podľa Obamu by ich investície na africkom kontinente mali zahŕňať projekty pitnej vody, nových hotelov a infraštruktúry.
      

Hoci obchodné aktivity USA v Afrike vzrástli v posledných rokoch na rekordnú úroveň, Obama poukázal na to, že obchod Spojených štátov s celým týmto kontinentom stále dosahuje len objem ich obchodu s Brazíliou, pričom len jedno percento amerického exportu smeruje do subsaharskej Afriky.
     

 "Musíme si viesť lepšie, oveľa lepšie," konštatoval Obama. "USA sú odhodlané byť partnerom v úspechu Afriky: dobrým partnerom, rovným partnerom a dlhodobým partnerom," vyhlásil.
      

Africkí lídri zameranie na obchod privítali. Je načase rozšíriť spoluprácu mimo tradičného sústredenia sa na humanitárnu pomoc, poznamenal tanzánsky prezident Jakaya Mrisho Kikwete v jednej z diskusií.
     

USA nie sú jedinou krajinou, ktorá chce využívať potenciál Afriky - na kontinente významne investuje Čína. Washington však zdôrazňuje, že terajší summit nie je reakciou na Čínu a že obchod s týmto regiónom môže byť prínosom pre všetky strany.
     

Obama je v utorok v rámci summitu hostiteľom večere pre vyše 50 afrických lídrov z celého kontinentu. Na trávniku Bieleho domu pre hostí postavili veľký stan.
      

Prítomnosť toľkých najvyšších štátnych predstaviteľov označil Washington za najväčšie takéto stretnutie v dejinách mesta, prekonávajúce aj summit o jadrovej bezpečnosti, na ktorom sa v roku 2010 zúčastnilo približne 40 lídrov.
      

Okrem rozhovorov počas utorkovej večere sa však Obama nestretne so žiadnym z afrických lídrov samostatne, aby nedal najavo, že niekoho uprednostňuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies