Obama hovoril s mjanmarskými politickými lídrami

NETKY.SK • 31 Október 2014, 09:33 • 2 min
Obama hovoril s mjanmarskými politickými lídrami

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama hovoril vo štvrtok s mjanmarským prezidentom Thein Seinom a opozičnou vodkyňou Aun Schan Su Ťij. Témou separátnych telefonátov boli politické reformy v ázijskej krajine a potreba riešiť etnické napätie, oznámil Biely dom.

slovakia

left justify in out

Obama by mal po druhý raz vo funkcii prezidenta navštíviť Mjanmarsko v polovici novembra. V krajine sa zúčastní na dvoch regionálnych summitoch. USA však v rastúcej miere vyjadrujú znepokojenie nad porušovaním ľudských práv v Mjanmarsku, vrátane uväznenia novinárov a utláčania etnických menšín.
      

V telefonáte s mjanmarským prezidentom Obama zdôraznil potrebu toho, aby Thein Seinova vláda podnikla ďalšie kroky na zmierňovanie napätia a zlepšenie humanitárnej situácie v Jakchainskom štáte, ako aj opatrenia na podporu práv menšinových moslimských Rohingov, informovala agentúra Reuters.
      

V Jakchainskom štáte vypukli v roku 2012 násilnosti medzi etnickými budhistami a Rohingami, pri ktorých zahynulo najmenej 200 ľudí. Z domovov utieklo 140.000 ľudí, prevažne Rohingov. So Su Ťij hovoril Obama priebehu politických a ekonomických reforiem a potrebe zaistiť inkluzívne a hodnoverné voľby v roku 2015, pred ktorými sa množia problémy na ceste krajiny k demokracii.
      

Obamove telefonáty prišli len niekoľko hodín pred tým, ako sa v Mjanmarsku bude konať bezprecedentné stretnutie prezidenta a vplyvného šéfa armády s predstaviteľmi hlavných politických strán, vrátane Su Ťij, a etnických menšín.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies