Obama hodinu telefonoval s Putinom, nepresvedčil ho

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 08:14 • 2 min
Obama hodinu telefonoval s Putinom, nepresvedčil ho

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyzval svojho ruského kolegu Vladimira Putina, aby sa snažil o nájdenie diplomatického riešenia krízy na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Obaja lídri spolu o téme telefonicky diskutovali hodinu, informuje spravodajská stanica BBC. Putin počas telefonátu podčiarkol, že vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom by nemali utrpieť. Išlo pritom už o druhý telefonát o Ukrajine medzi oboma lídrami za menej než týždeň.

 

Prezident Obama v rozhovore s Putinom zdôraznil, že konanie Ruska na Kryme je porušením ukrajinskej suverenity, uviedol Biely dom v stanovisku. Podľa Obamových slov existuje riešenie prijateľné pre všetky strany, a to zahŕňa rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, medzinárodných pozorovateľov na Ukrajine a návrat ruských síl na ich základne. Putin naopak povedal, že "Rusko nemôže ignorovať volanie o pomoc" a americko-ruské "vzťahy by sa nemali obetovať pre nezhody o samostatných, hoci extrémne dôležitých, medzinárodných problémoch", uviedol Kremeľ. 

 

Po páde proruského prezidenta v Kyjeve ruské jednotky obsadili Krym, ktorý de facto ovládajú. Kríza viedla k rozsiahlemu bojkotu paralympijských hier v Soči, ktoré sa začínajú v piatok. Pre kroky Moskvy na Ukrajine odmietli svoju účasť mnohí zahraniční predstavitelia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies