Obama gratuloval Clintonovej, ocenil aj jej súpera Sandersa

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 10:06 • 2 min
Obama gratuloval Clintonovej, ocenil aj jej súpera Sandersa

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama telefonoval v noci nadnes Hillary Clintonovej, aby jej gratuloval k zabezpečeniu si dostatku delegátov potrebných na získanie nominácie Demokratickej strany v novembrových prezidentských voľbách.

slovakia

left justify in out

Obama však zatiaľ oficiálne nevyjadril Clintonovej podporu pred voľbami. Podľa oznámenia Bieleho domu telefonoval aj jej súperovi, senátorovi Berniemu Sandersovi, aby ho vyzdvihol za to, že počas kampane obrátil pozornosť na ekonomickú nerovnosť a aktivizoval milióny voličov.

 

Oznámenie tiež uvádza, že Obama sa stretne so Sandersom v Bielom dome vo štvrtok, píše agentúra AP.

 

Clintonová sa po najnovších víťazstvách v utorkových primárkach vyhlásila za víťazku v súboji o nomináciu Demokratickej strany v prezidentských voľbách. Po oficiálnom potvrdení na júlovom nominačnom zjazde sa stane vôbec prvou ženskou kandidátkou, ktorú niektorá z hlavných strán v USA vyšle do súboja o post šéfa Bieleho domu.

 

"Vďaka vám sme dosiahli míľnik, po prvý raz v dejinách našej krajiny bude žena nominantkou hlavnej strany," povedala Clintonová priaznivcom v New Yorku presne na deň osem rokov po tom, ako ukončila svoju prvú neúspešnú kampaň na prezidentskú nomináciu. Svoj úspech pripísala svojim stúpencom, no tiež celým generáciám žien, ktoré bojovali za rovnoprávnosť a volebné práva.

 

Bývalá prvá dáma a šéfka americkej diplomacie už obrátila plnú pozornosť vo svojej kampani na predpokladaného prezidentského nominanta Republikánskej strany Donalda Trumpa. Na vystúpení v noci nadnes ho obvinila, že sľubuje svojim stúpencom takú ekonomiku a taký svet, ktoré nemôže vytvoriť.

 

Trump chce podľa nej "zvíťaziť podnecovaním strachu a vtieraním soli do rán a tým, že nás denne upozorňuje, aký je skvelý". Clintonová dodala, že ona chce prispieť k napísaniu novej kapitoly v dejinách USA, pokým Trumpove návrhy by Spojené štáty vrátili späť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies