Obama: Dohoda s Iránom o jadrovom programe je otvorenou otázkou

NETKY.SK • 6 November 2014, 07:30 • 2 min
Obama: Dohoda s Iránom o jadrovom programe je otvorenou otázkou

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v stredu na tlačovej konferencii v Bielom dome uviedol, že je "otvorenou otázkou", či sa medzinárodným vyjednávačom a Iránu poradí dosiahnuť dohodu o jadrovom programe Teheránu.

slovakia

left justify in out

USA a ďalšie svetové veľmoci predostreli Teheránu rámcové návrhy, na základe ktorých by mohol pokryť svoje energetické potreby a súčasne preukázať, že nevyvíja jadrové zbrane, konštatoval americký prezident. Rozhovory s Iránom označil Obama za "konštruktívne", dodal však, že až v najbližších týždňoch sa ukáže, či je dohoda skutočne možná do stanoveného termínu 24. novembra. "Či dokážu povedať áno tomu, čo by jasne bolo lepšie pre Irán, lepšie pre región a lepšie pre svet, je otvorenou otázkou," citovala Obamu tlačová agentúra DPA. Prezident USA by podľa vlastných slov radšej nedosiahol žiadnu dohodu než zlú dohodu a o zrušení sankcií proti Iránu bude hovoriť s Kongresom až po tom, ako dohoda vznikne.

      

Obama dodal, že sankcie voči Iránu podnietili iránskych lídrov rokovať vážne. Konštatoval však, že niektorí členovia iránskej politickej elity majú stále výrazné protiamerické postoje, uviedla agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies