Obama: Dohoda o sýrskych chemických zbraniach je plusom pre všetkých

NETKY.SK • 16 September 2013, 07:19 • 2 min
Obama: Dohoda o sýrskych chemických zbraniach je plusom pre všetkých

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes v oficiálnom vyhlásení uviedol, že dohoda medzi Spojenými štátmi a Ruskom nielenže ponúka šancu na zničenie rozsiahleho sýrskeho arzenálu chemických zbraní, ale je aj nádejou na koniec hrozby, ktorú tieto zbrane pre región i svet znamenajú.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu konštatoval, že medzinárodné spoločenstvo od Sýrie očakáva, že Damask sa bude správať podľa svojich verejných záväzkov a chemické zbrane odovzdá pod medzinárodnú kontrolu.

Varujúc, že v prípade, že by Sýria sklamala, sú USA stále pripravené konať, Obama zároveň upozornil, že aj napriek pokroku, ktorý táto dohoda predstavuje, zostáva ešte veľa práce.

Senátor McCain označil dohodu o Sýrii za slepú uličku

Poprední americkí republikánski senátori John McCain a Lindsey Graham kritizovali rámcovú dohodu Ruska a USA o likvidácii chemických zbraní v Sýrii a označili ju za začiatok "diplomatickej slepej uličky". "(Sýrsky prezident Bašár) Asad využije mesiace, ktoré sa mu poskytnú, na zdržovanie a klamanie sveta, pričom použije všetky triky z arzenálu Saddáma Husajna," uvádza sa v spoločnom vyhlásení dvojice senátorov. Podľa ich názoru nebude mať v sobotu medializovaná dohoda žiaden význam bez rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by pohrozila použitím sily voči Asadovmu režimu v prípade nesplnenia stanovených podmienok. 

Administratíva demokratického prezidenta Baracka Obamu sa podľa republikánskych senátorov nechala v otázke Sýrie vlákať do slepej uličky režimom v Damasku a ruským prezidentom Vladimirom Putinom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies