Obama: Dni, kedy sa USA miešali do záležitostí krajín Latinskej Ameriky, sú preč

NETKY.SK • 11 Apríl 2015, 13:23 • 2 min
Obama: Dni, kedy sa USA miešali do záležitostí krajín Latinskej Ameriky, sú preč

PANAMA - Časy, keď Spojené štáty zasahovali do vnútorných záležitostí latinskoamerických krajín, sú už minulosťou. Uviedol to prezident USA Barack Obama pred siedmym Summitom Amerík, ktorý sa v týchto dňoch koná v rovnomennej metropole Panamy, informovala dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

"Dni, kedy sa naša agenda domnievala, že USA na tejto pologuli môžu beztrestne zasahovať do miestnych záležitostí, sú preč," uviedol Obama pred fórom predstaviteľov občianskej spoločnosti v Paname. Šéf Bieleho domu si v piatok večer pri otvorení summitu podal ruku s kubánskym vodcom Raúlom Castrom.

 

Lídri oboch krajín sa dnes stretnú opäť v rámci širších rokovaní. Pôjde o prvý formálny priamy kontakt medzi najvyššími predstaviteľmi USA a komunistickej Kuby za uplynulých vyše 50 rokov. Obama dúfa, že odmäk v bilaterálnych vzťahoch prispeje k zlepšeniu každodenného života kubánskeho ľudu.

 

Obamov výrok prišiel iba deň po tom, ako rezort zahraničných vecí USA odporučil, aby bola Kuba vyňatá zo zoznamu krajín, ktoré podporujú terorizmus. Predmetná záležitosť bola podľa BBC jednou z najväčších politických prekážok na ceste k užším vzťahom medzi Washingtonom a Havanou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies