Obama dnes zloží prísahu pred celým svetom

NETKY.SK • 21 Január 2013, 08:01 • 2 min
Obama dnes zloží prísahu pred celým svetom

Obama dnes zloží prísahu pred celým svetom - Politika Americký prezident Barack Obama začne dnes zložením sľubu na schodoch Kapitolu vo Washingtone svoje druhé štvorročné funkčné obdobie. Priamo na mieste bude jeho inauguráciu sledovať 500.

slovakia

left justify in out

imgAmerický prezident Barack Obama začne dnes zložením sľubu na schodoch Kapitolu vo Washingtone svoje druhé štvorročné funkčné obdobie. Priamo na mieste bude jeho inauguráciu sledovať 500.000-700.000 ľudí, vrátane mnohých hostí zo zahraničia, ďalšie milióny divákov budú pri tom prostredníctvom priameho televízneho prenosu.

Obama zložil prísahu už v nedeľu na krátkej ceremónii v Bielom dome v prítomnosti predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa, čím splnil zákonnú požiadavku, na základe ktorej sa americkí prezidenti oficiálne ujmú úradu 20. januára.

Ak však uvedený termín pripadne na nedeľu, slávnostná inaugurácia a s tým spojené oslavy sa od roku 1821 presúvajú na pondelok, čo sa tento rok časovo zhoduje s narodením obhajcu občianskych práv Martina Luthera Kinga, zavraždeného v roku 1968. Obama preto nebude prisahať len na Bibliu, ktorú vlastnil jeho vzor, exprezident Abraham Lincoln, ale aj na Bibliu patriacu kedysi Kingovi.

Obama po zopakovaní prísahy prednesie inauguračný prejav. Očakáva sa, že v ňom načrtne ciele pre svoje druhé funkčné obdobie. Potom prejde - čiastočne pešo - ulicou Pennsylvania Avenue k Bielemu domu. Na večer sú naplánované dva inauguračné plesy.

Na inaugurácii vystúpia aj známi umelci, napríklad speváci Kelly Clarksonová a James Taylor. Americkú hymnu prednesie speváčka Beyoncé.

Americká televízia ABC upozornila, že po technickej stránke bude Barack Obama po Franklinovi Rooseveltovi len druhým prezidentom USA, ktorý zloží sľub štyrikrát. V roku 2009 totiž neprebehlo všetko tak, ako to predpisuje ústava, preto Obama radšej zložil sľub na druhý deň ešte raz - síce v prítomnosti Johna Robertsa, ale už iba pred hŕstkou novinárov. V prípade Roosevelta to bolo ale trochu iné, pretože prezidentom bol štyri funkčné obdobia po sebe - od roku 1933 až do svojej smrti v roku 1945. Až od roku 1951 povoľuje americká ústava prezidentom len dve funkčné obdobia po sebe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies