Obama: Clintonová urobila s e-mailmi chybu, neohrozila však národnú bezpečnosť

NETKY.SK • 12 Október 2015, 07:02 • 2 min
Obama: Clintonová urobila s e-mailmi chybu, neohrozila však národnú bezpečnosť

WASHINGTON - Používaním súkromného e-mailového serveru na pracovné účely urobila Hillary Clintonová chybu, nespôsobila tým však ohrozenie národnej bezpečnosti. V relácii '60 minút', ktorú televízia CBS odvysielala v nedeľu, to uviedol americký prezident Barack Obama.

slovakia

left justify in out

Podľa Obamu musia verejní činitelia pristupovať citlivejšie k tomu, ako nakladajú s informáciami a osobnými údajmi. Kritika, ktorá sa zniesla na Clintonovej hlavu, však bola podľa Obamu zveličená kvôli politickému podtextu.


Prezident zároveň prisúdil kontroverzii okolo Clintonovej e-mailov menšiu dôležitosť, ako sa jej dostalo v médiách. V reakcii na argument, že jeho administratíva trestne stíhala ľudí za to, že na svojich súkromných počítačoch mali dôverné informácie, Obama uviedol, že v Clintonovej prípade nenadobudol pocit, že by ministerka zahraničných vecí mala v úmysle "niečo skrývať alebo zhromažďovať informácie".


Clintonovej osobný e-mailový server v súčasnosti analyzuje Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Počet potenciálne dôverných e-mailov, ktoré z neho politička odoslala, sa v súčasnosti odhaduje na vyše 300.


Vyšetrovatelia Senátu nedávno informovali, že Clintonovej súkromný server bol v roku 2013 terčom bližšie nešpecifikovaných hackerských útokov z Číny, Severnej Kórey a Nemecka.


Prezident sa v programe dotkol aj budúcoročných prezidentských volieb a šancí republikánskeho multimiliardára Donalda Trumpa na zvolenie za prezidenta. Obama nazval Trumpa "typickou postavou z reality šou" a uznal jeho schopnosti vo vyhľadávaní publicity. "Nemyslím si, že bude prezidentom Spojených štátov," uviedol však v súvislosťami s Trumpovými šancami na zvolenie.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona