Obama chce pre zámery v Sýrii bojovať o podporu Kongresu i verejnosti

NETKY.SK • 9 September 2013, 11:33 • 2 min
Obama chce pre zámery v Sýrii bojovať o podporu Kongresu i verejnosti

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama má v týchto dňoch pred sebou ťažkú úlohu - musí totiž o správnosti svojich plánov na potrestanie sýrskeho režimu za nasadenie chemických zbraní presvedčiť Kongres i americkú verejnosť. Ich skepsa ešte viac vzrástla po tom, ako sýrsky prezident Bašár Asad ubezpečil, že rozkaz na vykonanie chemického útoku z 21. augusta nevydal.

slovakia

left justify in out

Obama, ktorý si je vedomý, že v hre je dôveryhodnosť Spojených štátov i jeho vlastného úradu, musí podľa pozorovateľov zaútočiť zo všetkých smerov, aby dnes podvečer presvedčil republikánov i demokratov o nevyhnutnosti ďalšej vojenskej intervencie na Blízkom východe, aby potrestal Asadov režim. Okrem toho musí nakrútiť najmenej šesť interview pre televízne kanály, ktoré ich odvysielajú dnes večer. Čaká ho aj televízny príhovor k národu, ktorý prednesie v utorok večer z Oválnej pracovne.

Personálny šéf Bieleho domu Dennis McDonough naznačil, že Obama v príhovore zopakuje to, čo povedal už niekoľkokrát: "...chce povedať, čo to znamená 'cielené, obmedzené a dôsledné' použitie vojenskej sily". "Povie národu aj to, čo to neznamená. Toto nie je Irak. Toto nie je Afganistan. Toto nie sú ani predĺžené letecké údery ako v Líbyi".

Zhruba v rovnakom čase, ako televízie odvysielajú rozhovory s Obamom, sa do vysielania dostane aj Asadovo interview pre americkú televíziu CBS, a to v plnom znení. Novinár Charlie Rose, ktorý rozhovor v Damasku nakrúcal, vyhlásil, že Asad poprel, že by mal niečo spoločné s chemickým útokom. Na margo toho však minister zahraničných vecí USA John Kerry uviedol, že "dôkazy hovoria samy za seba". 

Pozornosť celého sveta sa teraz upriamuje na Kongres, kde je výsledok hlasovania o Obamovom návrhu čoraz neistejší. Z prieskumov agentúry AP vyplýva, že aj napriek tomu, že lídri oboch politických táborov vojenský zásah podporujú, takmer polovica zo 433 členov Snemovne reprezentantov a tretina 100-členného Senátu zostáva nerozhodná.  Práve títo politici budú teraz terčom intenzívneho lobingu zo strany americkej administratívy, ako aj táborov prívržencov a odporcov Obamových plánov, ktoré sa v Kongrese sformovali bez ohľadu na obvyklé bipolárne stranícke členenie.

Personálny šéf Bieleho domu McDonough rozhodne trvá na časovo obmedzenej vojenskej odvete. "Hovoril som tento týždeň s desiatkami kongresmanov..., nemáme v úmysle prehrať toto hlasovanie," zdôraznil. Podľa Obamovho spojenca, demokrata Elijaha Cummingsa, prezident však musí "v prvom rade presvedčiť, že do toho ide s ohľadom na záujmy Spojených štátov".

Najvyšší predstavitelia Obamovej administratívy v posledných dňoch výrazne zintenzívnili svoje úsilie v snahe presvedčiť vplyvných kongresmanov, aby podporili Obamov plán, a v konzultáciách budú pokračovať aj dnes, pričom na podporu svojich argumentov prídu na Kapitol aj s videozáznamami obetí chemických útokov. Samotný Obama v nedeľu v rezidencii viceprezidenta Joea Bidena rokoval s viacerými republikánskymi senátormi, informoval dnes Biely dom.

Podľa časového harmonogramu v Senáte, kde výbor pre zahraničné vzťahy vojenský zásah minulý týždeň odobril, sa rozprava na túto tému začne až v utorok. K prvému dôležitejšiemu hlasovaniu nedôjde skôr ako v stredu. Výborom odobrený návrh rezolúcie predpokladá obmedzenie trvania vojenskej operácie na 60 dní, s možnosťou predĺženia na 90 dní, a zákaz nasadenia pozemných jednotiek. Pokiaľ ide o Snemovňu reprezentantov, republikánski vodcovia nezverejnili presný časový plán rokovaní a hlasovania, uviedli len, že hlasovanie sa uskutoční do dvoch týždňov.

Vplyvný republikánsky poslanec, predseda výboru pre tajné služby Mike Rogers, pre CBS uviedol, že Biely dom v otázke Sýrie vytvoril "poriadny zmätok". Dodal, že on sám je ohľadom hlasovania skeptický. Niektorí oponenti vojenského úderu sa snažia uchrániť Obamu pred dôsledkami prípadného nesúhlasného stanoviska Kongresu k vojenskej akcii. Člen Snemovne Jim McGovern tak v rozhovore pre CNN naznačil, že Obama by mohol svoj plán stiahnuť ešte pred hlasovaním, keďže preň v Kongrese nemá dostatočnú podporu. 

AP píše, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by Obama túto možnosť zvažoval. Špekulácie ohľadom odkladu hlasovania sa objavili po tom, ako šéf diplomacie Kerry po schôdzke s kolegami z arabských krajín v Paríži pripustil možnosť obrátiť sa na Bezpečnostnú radu OSN a dať hlasovať o rezolúcii o Sýrii. Nemenovaný zdroj v administratíve USA však túto alternatívu zamietol a vysvetlil: "Vždy sme radšej pracovali cez OSN, ale je jasné, že teraz tadiaľ cesta vpred nevedie".

Obamova administratíva v snahe vyhrať boj o spustenie operácie v Sýrii vrhla na domáci i zahraničný front všetky svoje najsilnejšie "zbrane". Kerry sa dnes ešte pred odletom do Washingtonu v Londýne stretne so svojím britským rezortným partnerom Williamom Hagueom, ktorého vláda sa účasti na intervencii v Sýrii musela vzdať po tom, ako parlament tento návrh vetoval. Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim dnes zasa pricestuje do Moskvy, ktorá je spolu s Čínou najvernejším spojencom Sýrie. 

Hlavný spojenec Sýrie na Blízkom východe Irán v nedeľu opäť zopakoval odmietavý postoj k akejkoľvek zahraničnej intervencii v Sýrii. Podobné stanovisko vydal aj Irak. V reakcii na vývoj udalostí Izrael presunul bližšie k Jeruzalemu svoj protiraketový systém. Washington i Paríž počas víkendu dávali najavo zámer vojensky potrestať sýrsky režim, pričom tvrdili, že sa opierajú o "širokú a rastúcu" podporu pre vojenský zásah zo strany medzinárodného spoločenstva. 

Kerry sa počas víkendu v Paríži stretol so šéfami diplomacie arabských krajín, ako aj s predsedom Ligy arabských štátov Nabílom Arabím. "Boli sme zajedno v tom, že Asadovo uchýlenie sa k chemickým zbraniam... je prekročením 'červenej čiary'," zdôraznil Kerry. Ministri zahraničných vecí EÚ zasa v sobotu vyzvali na jasnú a silnú reakciu na chemické útoky. 

Francúzsky prezident Francois Hollande avizoval, že sa k udalostiam v Sýrii vysloví, ale až po hlasovaní v americkom Kongrese a po zverejnení správy inšpektorov OSN, ktorí v Sýrii vyšetrovali útok z 21. augusta. Väčšina štátov EÚ očakáva, že správa, ktorá by mala byť zverejnená v najbližších dňoch, bude nezávislým dokumentom vyhodnocujúcim podozrenia zo spáchania chemických útokov. Nemusí však, ako upozornil aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, stanoviť, kto je páchateľom útoku. 

Podľa americkej tlače sa Pentagón pripravuje na vzdušné údery, ktoré by mali trvať dlhšie a byť intenzívnejšie, než sa pôvodne predpokladalo. Plánuje sa údajne trojdňová operácia, do ktorej budú nasadené aj vojnové krížniky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies