Obama chce posilniť obchodné vzťahy s Malajziou

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 14:11 • 2 min
Obama chce posilniť obchodné vzťahy s Malajziou

KUALA LUMPUR - Americký prezident Barack Obama dnes pricestoval do Malajzie na trojdňovú návštevu, zameranú na posilnenie obchodných a bezpečnostných vzťahov s touto prevažne islamskou krajinou juhovýchodnej Ázie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Obama má absolvovať uvítaciu slávnosť v malajzijskom parlamente. Potom sa zúčastní večere v národnom paláci, ktorej hostiteľom bude malajzijský kráľ Abdul Halim.     
      

"Súlad vo vzťahu medzi premiérom Najibom Razakom a prezidentom Barackom Obamom zaručí, že dvojstranné diskusie o ekonomike, bezpečnosti a vzťahoch medzi oboma národmi budú otvorené, konštruktívne a plodné," uviedol na tlačovom brífingu malajzijský minister zahraničných vecí Anifah Aman.
      

Vysokopostavený americký predstaviteľ informoval, že Obama sa nestretne s malajzijským opozičným lídrom Anwarom Ibrahimom kvôli prezidentovmu "nabitému programu".
      

Predstaviteľ však dodal, že s Anwarom sa stretne Obamova poradkyňa pre národnú bezpečnosť Susan Riceová. Ochrancovia demokracie tvrdia, že vláda prenasleduje Anwara v snahe potlačiť odpor voči vládnucej koalícii, ktorá riadi krajinu už vyše 50 rokov. Anwara minulý mesiac odsúdili za sexuálny styk s jeho asistentom na päť rokov väzenia.
      

Americký predstaviteľ uviedol, že Washington podporuje prehlbovanie demokratického procesu v Malajzii a je znepokojený "každým obmedzením politického priestoru".
      

Obama má podľa očakávania ubezpečiť premiéra Najiba Razaka, že Washington bude naďalej pomáhať v pátraní po nezvestnom malajzijskom lietadle, ktoré záhadne zmizlo 8. marca po štarte na medzinárodnom letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur.
     

Obama je prvým lídrom Spojených štátov na návšteve Malajzie od roku 1966, keď do krajiny zavítal americký prezident Lyndon Johnson. Obama bude podľa očakávania presadzovať Transpacifické partnerstvo (TPP), teda novú obchodnú dohodu, ktorú Washingtone navrhuje niekoľko posledných rokov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies