Obama chce podporiť ekonomiku daňovými úľavami

NETKY.SK • 6 September 2010, 11:40 • 2 min
Obama chce podporiť ekonomiku daňovými úľavami

Obama chce podporiť ekonomiku daňovými úľavami

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama sa snaží naštartovať ekonomiku a podporiť tvorbu pracovných miest daňovými úľavami.
      V novembri sa budú konať voľby do Kongresu a prieskumy nevyzerajú pre demokratov ružovo. Vysoká nezamestnanosť signalizuje, že doterajšie stimulačné programy nezafungovali tak, ako sa očakávalo. Obama dobre vie, že nezamestnaným bude zbytočne vysvetľovať, že miliardové programy zabránili, aby ekonomika na tom bola ešte horšie. Preto požiada Kongres, aby zvýšil daňové dobropisy pre výskum a vývoj firiem. Navyše, namiesto dočasnej platnosti by mali byť dobropisy v platnosti natrvalo. Podľa zdroja z Obamovej administratívy prezident svoj návrh detailne prednesie v stredu (8. 9.) v rámci svojho prejavu v Clevelande.
      Okrem trvalosti daňových dobropisov na podnikový výskum Obama chce, aby Kongres zvýšil sadzbu jedného z dobropisov, ktoré majú firmy k dispozícii, zo 14 % na 17 %.
      Počas najbližších 10 rokov by toto opatrenie malo stáť 100 miliárd USD (77,92 miliardy eur). Daňové dobropisy pre výskum a vývoj sú len jedným z návrhov na podporu zamestnanosti, o ktorých Biely dom uvažuje. Poradcovia Obamovej administratívy uvažujú aj o daňových úľavách pre malé firmy a ďalších výdavkoch na infraštruktúrne projekty.
      Analytici upozorňujú, že daňové úľavy na výskum a vývoj sú dôležité na podporu zamestnanosti, z dlhodobého hľadiska ale nebudú mať žiadny bezprostredný vplyv.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies