Obama chce do 10 rokov znížiť rozpočtový schodok o vyše 3 bil. USD

NETKY.SK • 20 September 2011, 17:34 • 2 min
Obama chce do 10 rokov znížiť rozpočtový schodok o vyše 3 bil. USD

Obama chce do 10 rokov znížiť rozpočtový schodok o vyše 3 bil. USD

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama v pondelok predstavil plán úspor na zníženie rozpočtového deficitu krajiny v najbližšom desaťročí o vyše 3 bilióny USD (2,20 bilióna eur). Približne polovicu peňazí by pritom Washington mal získať zo zvýšenia daní pre najbohatšie skupiny obyvateľstva a veľké korporácie.
"Nemôžeme si ďalej žiť nad pomery. Musíme prestať vynakladať peniaze na to, čo si nemôžeme dovoliť, aby sme mohli platiť to, čo je naozaj dôležité," povedal prezident v Ružovej záhrade Bieleho domu, kde svoj úsporný balík predstavil. Tohtoročný rozpočtový deficit USA sa očakáva na úrovni 1,3 bilióna USD. 
Okrem získania 1,5 bilióna USD v rámci zvýšenia daní najbohatším chce Obama skresať výdavky na vládou financované programy vrátane zdravotníckych programov pre starších a postihnutých (Medicare) a chudobných obyvateľov (Medicaid) spolu o 580 miliárd USD a približne 1 bilión USD chce v najbližších 10 rokoch ušetriť cez stiahnutie vojsk z Iraku a Afganistanu.
Podmienkou škrtov v rámci programov Medicare a Medicaid je ale zvýšenie príjmov do rozpočtu cez vyššie dane pre bohatých. Obama varoval, že bude vetovať akýkoľvek zákon, ktorý by na jednej strane znížil výdavky na programy Medicare a Medicaid a na druhej nežiadal od najbohatším Američanov prispieť do rozpočtu "adekvátnym dielom".
"Nebudem súhlasiť s dohodou, ktorá by poškodila práve najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva," vyhlásil Obama, ktorý tak podľa pozorovateľov odštartoval politický súboj s republikánmi. Očakávajú, že ten sa potiahne až do prezidentských volieb koncom roka 2012.
Republikáni, ktorí kontrolujú Snemovňu reprezentantov Kongresu, však už dali najavo, že nebudú súhlasiť s navyšovaním príjmov cez vyššie dane, takže viacerí analytici pochybujú, že sa Obamovi podarí presadiť plán na zníženie rozpočtového deficitu v súčasnej podobe. Na druhej strane si podľa nich môže prezident takto získať veľkú časť populácie.
Najnovšie prieskumy verejnej mienky poukazujú na rastúcu nespokojnosť väčšiny Američanov s Obamovými výsledkami v oblasti ekonomiky. Prezident sa bude snažiť túto situáciu zmeniť presviedčaním Američanov, že republikáni zastupujú výhradne najbohatšie vrstvy, nie strednú triedu. Na to podľa analytikov poukazovali aj jeho dnešné opakované vyhlásenia o tom, že "všetci Američania musia platiť adekvátnu daň". Obama zároveň dodal, že najbohatší by mali platiť dane vo výške, v akej ich platili v 90. rokoch a stredná trieda by nemala platiť dane vyššie než platia milionári.

Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona