Obama chce cvičiť umiernených sýrskych rebelov

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 07:41 • 2 min
Obama chce cvičiť umiernených sýrskych rebelov

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v stredu oznámil, že jeho krajina zintenzívni pomoc sýrskej opozícii.

slovakia

left justify in out

Tá bude zrejme spočívať v cvičení a pravdepodobne aj poskytnutí nešpecifikovaného vybavenia pre "umiernených rebelov" usilujúcich sa o zvrhnutie prezidenta Bašára Asada, informovala agentúra AP.
      

V prejave na vojenskej akadémii vo West Pointe označil Obama situáciu v Sýrii ako "protiteroristickú výzvu". Sýria má byť stredobodom boja proti "násilnému extrémizmu", aj keď odstránenie Asada ostáva hlavnou prioritou.
      

"V rámci pomoci pre tých, čo bojujú za právo všetkých Sýrčanov rozhodovať o svojej budúcnosti, zatlačíme na rastúci počet extrémistov, ktorí v tomto chaose hľadajú bezpečný úkryt," povedal Obama pred kadetmi.
      

"Budem spolupracovať s Kongresom na zvýšení podpory pre tú časť sýrskej opozície, ktorá ponúka najlepšiu alternatívu voči teroristom a brutálnemu diktátorovi," vyhlásil Obama.
      

Výbor amerického Senátu pre ozbrojené zložky minulý týždeň schválil zákon, ktorý umožňuje ministerstvu obrany poskytnúť cvičenie a "prvky vybavenia" pre tie časti sýrskej opozície, ktoré podstúpili previerky. V rámci plánu majú USA poslať obmedzené množstvo vojakov do Jordánska ako súčasť regionálnej misie, ktorá má vycvičiť preverených členov Sýrskej slobodnej armády v narábaní so zbraňami a v bojovej taktike.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona