Obama by mal vyvinúť tlak na poľskú vládu ohľadom židovského majetku

NETKY.SK • 26 Máj 2011, 10:01 • 2 min
Obama by mal vyvinúť tlak na poľskú vládu ohľadom židovského majetku

Obama by mal vyvinúť tlak na poľskú vládu ohľadom židovského majetku

slovakia

left justify in out

img

Svetová židovská reštitučná organizácia (WJRO) vyzvala amerického prezidenta Baracka Obamu, aby pri svojej návšteve Varšavy vyvinul tlak na poľskú vládu v otázke kompenzácií za skonfiškovaný súkromný židovský majetok. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra PAP.
      "Reštitúcia skonfiškovaného súkromného majetku by mala byť tento týždeň súčasťou agendy prezidenta Baracka Obamu pri jeho rozhovoroch s prezidentom Bronislavom Komorovským a premiérom Donaldom Tuskom," píše sa vo vyhlásení WJRO.
      Výkonný riaditeľ WJRO David Peleg uviedol, že krajina, ktorá sa nevyrovná s minulosťou správnym spôsobom, nie je celkom slobodná na ceste vpred. Obama by mal na stretnutí s poľskou vládou nastoliť otázku základnej spravodlivosti a skonfiškovaný majetok by sa mal vrátiť, zdôraznil Peleg.
      Poľský premiér nedávno informoval, že práce na reprivatizačnom zákone, ktorý má zabezpečiť aj kompenzácie, boli zastavené pre zložitú rozpočtovú situáciu Poľska. Zákon sa týka aj nežidovských vlastníkov - majetku zhabaného v období nacistickej Tretej ríše alebo skonfiškovaného komunistickými úradmi.
      WJRO neakceptovala argument o problémoch s rozpočtom. Zdôraznila, že Poľsko je jedinou veľkou krajinou bývalého sovietskeho bloku, ktorá nemá zákon zabezpečujúci reštitúcie alebo kompenzácie súkromného majetku ulúpeného počas holokaustu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies