Obama bude v Kongrese naďalej presadzovať zásah proti Sýrii

NETKY.SK • 10 September 2013, 17:06 • 2 min
Obama bude v Kongrese naďalej presadzovať zásah proti Sýrii

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama sa bude naďalej snažiť získať podporu Kongresu pre svoj plán vojenskej intervencie v Sýrii napriek tomu, že Damask prijal ruský návrh, aby sa vzdal svojich chemických zbraní. Televízii MSNBC to v utorok povedal hovorca Bieleho domu Jay Carney.

slovakia

left justify in out

Súhlas s ruským plánom Biely dom podľa neho vníma ako "jasný výsledok nátlaku na Sýriu". "Vidíme to ako potenciálne pozitívny výsledok," povedal Carney. Dodal však, že americká administratíva si chce byť istá, že Sýria to myslí skutočne vážne. Obama preto ešte dnes navštívi Kongres, aby nerozhodnutých zákonodarcov presvedčil k schváleniu obmedzených útokov proti Sýrii. Obama má neskôr večer predniesť prejav k národu o tejto otázke. Väčšina Kongresu ako aj americkej verejnosti je proti vojenskej intervencii v Sýrii.

Rusko v pondelok vyzvalo Sýriu, aby umiestnila svoje chemické zbrane pod medzinárodný dohľad v záujme odvolania vojenskej intervencie presadzovanej USA ako reakciu na chemický útok z 21. augusta. Myšlienku privítal rovnako režim Baššára al-Asada, ako aj Obama, ktorý však podľa vlastných slov neverí v reálnosť takéhoto scenára. Francúzska vláda v utorok oznámila, že Bezpečnostnej rade OSN predloží návrh rezolúcie požadujúcej od Sýrie zabezpečenie tamojšieho chemického arzenálu voči použitiu, ak nechce čeliť zahraničnej intervencii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona