Obama bude prvým prezidentom USA v Malajzii po 50 rokoch

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 09:22 • 2 min
Obama bude prvým prezidentom USA v Malajzii po 50 rokoch

KUALA LUMPUR - Barack Obama bude v sobotu prvým americkým prezidentom, ktorý po takmer 50 rokoch navštívi Malajziu. Stane sa tak v rámci jeho prebiehajúceho ázijského turné.

slovakia

left justify in out

Obama najskôr zavítal do Japonska, odkiaľ sa v piatok presunul do Južnej Kórey a následne priletí do Malajzie. Od trojdňovej návštevy sa očakáva upevnenie dobrých vzájomných vzťahov medzi Washingtonom a Kuala Lumpurom. Z mediálnej pozornosti, ktorú púta Obamova osoba, bude chcieť vyťažiť aj malajzijský premiér Nadžíb Razak, ktorého vláda v súčasnosti čelí vlne kritiky pre nezvestné lietadlo.

Posledným prezidentom USA, ktorý do Malajzie prišiel, bol v roku 1966 Lyndon Johnson, bývalý viceprezident Johna F. Kennedyho. Pred takmer piatimi desaťročiami prišiel získať podporu pre vojnový zásah vo Vietname. Diplomatické vzťahy upadli začiatkom 80. rokov, keď sa k moci dostal autoritatívny líder Mahathír Muhamad, tvrdý kritik politiky Washingtonu. Juhoázijská konštitučná monarchia čelí kritike za kontroverzné ekonomické nariadenia ale i nedostatočnú ochranu ľudských práv a demokracie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies