Obama bude po útoku Severnej Kórey hovoriť s juhokórejským prezidentom

NETKY.SK • 24 November 2010, 08:22 • 2 min
Obama bude po útoku Severnej Kórey hovoriť s juhokórejským prezidentom

Obama bude po útoku Severnej Kórey hovoriť s juhokórejským prezidentom

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama bude hovoriť s juhokórejským prezidentom I Mjong-bakom po delostreleckom útoku Severnej Kórey na juhokórejský ostrov. Informoval o tom včera hovorca Bieleho domu.
      Obama sa podľa neho domnieva, že KĽDR nedodržiava svoje záväzky. "Severná Kórea neustále robí veci, ktoré sú provokatívne. Toto je mimoriadne poburujúci čin," povedal hovorca novinárom na palube prezidentského špeciálu. Neočakáva sa, že sa Obama k záležitosti vyjadrí osobne, na programe má prejav o ekonomike.
      Delostrelecká paľba na juhokórejský ostrov Jonpjong, ležiaci neďaleko spornej námornej hranice medzi oboma Kóreami, si vyžiadala životy dvoch juhokórejských vojakov. Zranenia utrpelo 17 príslušníkov ozbrojených síl a štyria civilisti.
      Severokórejský útok odsúdil dnes aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun s tým, že išlo o jeden z najzávažnejších incidentov na Kórejskom polostrove od konca vojny v roku 1953.
      "Generálny tajomník je hlboko znepokojený eskaláciou napätia na Kórejskom polostrove, spôsobenou dnešným delostreleckým útokom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky na ostrov Jonpjong," uvádza sa v tlačovej správe OSN.
      Pan Ki-mun, bývalý juhokórejský minister zahraničných vecí, zároveň vyzval na zdržanlivosť a zdôraznil, že všetky rozpory medzi Severnou a Južnou Kóreou musia byť riešené mierovými prostriedkami a dialógom.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona