Obama bránil svoju blízkovýchodnú víziu; snažil sa upokojiť Izrael

NETKY.SK • 23 Máj 2011, 07:29 • 2 min
Obama bránil svoju blízkovýchodnú víziu; snažil sa upokojiť Izrael

Obama bránil svoju blízkovýchodnú víziu; snažil sa upokojiť Izrael

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama dnes opäť potvrdil svoju víziu pre blízkovýchodné mierové rokovania, ktorých východiskom by sa mali stať hranice Izraela z roku 1967.
      Súčasne sa však pokúsil zmierniť rozhorčenie Izraelčanov ubezpečením, že počíta s vzájomne dohodnutými výmenami území medzi židovským štátom a Palestínčanmi. Izrael by si tak mohol udržať niektoré z osád v okupovanom Predjordánsku.
      V prejave k členom vplyvnej lobistickej skupiny, Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti (AIPAC), takisto potvrdil záväzok USA pri garantovaní bezpečnosti Izraela.
      Na dnešné vyjadrenia šéfa Bieleho domu ihneď zareagoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Vyjadril pritom ochotu spolupracovať s Obamom v úsilí o obnovenie zmrazených rokovaní s Palestínčanmi.
      Netanjahu tento týždeň odmietol Obamov návrh, aby sa - v súlade s požiadavkami Palestínčanov - stali základom pre rozhovory hranice spred šesťdňovej vojny z roku 1967, keď Izrael obsadil Predjordánsko, pásmo Gazy a východný Jeruzalem. Podľa Netanjahua sa takého hranice nedajú ubrániť.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies