Obama apeluje na čínskeho prezidenta kvôli Juhočínskemu moru pred summitom G20

NETKY.SK • 4 September 2016, 09:27 • 2 min
Obama apeluje na čínskeho prezidenta kvôli Juhočínskemu moru pred summitom G20

CHANG-ČOU - Americký prezident Barack Obama sa v sobotu v činskom meste Chang-čou stretol so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, aby naňho apeloval v súvislosti so situáciou v Juhočínskom mori.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra Reuters, Obama vyzval Peking, aby potvrdil svoje právne záväzky a zároveň podčiarkol záväzky Spojených štátov voči svojim spojencom v regióne.

 

Po viac ako štvorhodinovom stretnutí s prezidentom a vrcholnými predstaviteľmi Číny Obama zdôraznil, že je dôležité, aby Čína "dodržiavala svoje záväzky" vyplývajúce z medzinárodnej námornej zmluvy v spore o práva na územie, bohaté na ropu a ryby.

 

Obama znovu potvrdil, že Spojené štáty budú pracovať spolu s ostatnými krajinami v regióne na dodržiavaní zásad medzinárodného práva, nerušeného zákonného obchodovania a slobody plavby a preletov.

 

Americký prezident pricestoval do Číny deň pred začatím dvojdňového summitu skupiny najväčších svetových ekonomík G20. Očakávalo sa, že summit bude poznačený napätím týkajúcim sa sporných vôd medzi Čínou a jej susedmi.

 

Čína chce zabezpečiť hladký priebeh summitu, ktorý je udalosťou roka v krajine. Krajina chce zjavne posilniť svoje globálne postavenie a vyhnúť sa preto zatrpknutosti vyplývajúcej z celého radu sporných otázok vo vzťahoch s Washingtonom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies