Obama: Ani prisťahovalci spred 50 rokov nemali v poriadku doklady, prispeli k bohatstvu a prosperite krajiny

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 11:42 • 2 min
Obama: Ani prisťahovalci spred 50 rokov nemali v poriadku doklady, prispeli k bohatstvu a prosperite krajiny

ASHINGTON – Prisťahovalci, ktorí prichádzali do Spojených štátov pred 50 rokmi, tiež nemali imigračné dokumenty úplne v poriadku. Pripomenul to bývalý americký prezident Barack Obama.

slovakia

left justify in out

"Vždy som zvykol hovorievať - a niekedy pred ľuďmi, ktorí to nechceli počuť - že ani na Ellisovom ostrove nemal každý papiere v poriadku. Pravdou je, že história nášho imigračného systému bola vždy trochu náhodná, chaotická, trochu uvoľnená," povedal Obama.

 

Ellisov ostrov blízko Sochy slobody v newyorskom zálive je symbolom prisťahovalectva do Spojených štátov. Neraz ho využili aj filmári z Hollywoodu, známa je napríklad scéna z filmu Titanic. Na ostrove bol od roku 1892 imigračný úrad a do Ameriky tadiaľ vstúpilo 12 miliónov prisťahovalcov. Dnes tam je na ich počesť múr s ich menami a múzeum imigrácie.

 

Obama ďalej upozornil na to, že imigrácia niekedy roznieti toľko vášní a dezinformácií, že je náročné o nej efektívne diskutovať. Ľudia by podľa neho nemali zabúdať na históriu a fakty.

 

"Zaujímavé je, že historicky, keď sa pozriete na prieskumy, drvivá väčšina Američanov verí, že Amerika je národom prisťahovalcov a že prisťahovalectvo prispelo k bohatstvu, prosperite a dynamike krajiny," povedal bývalý prezident. Väčšina Američanov tiež podľa neho verí, že imigrácia by sa mala diať v súlade so zákonmi a poriadkom. Je preto pochopiteľné, že ľudia sa niekedy cítia frustrovaní, keď je prezentované, že imigranti porušujú pravidlá.

 

"Pre tých, ktorých znepokojujú robotníci bez dokladov, ktorí prichádzajú cez hranicu, alebo ako to je dnes bežnejšie, ktorí tu zostávajú po vypršaní platnosti víz, je dôležité uvedomiť si, že v prevažnej väčšine ide o rodiny, ktoré len hľadajú lepší život pre svoje deti," zdôraznil Obama. Upozornil tiež na to, že ľudia, ktorí kritizujú súčasný imigračný systém, nie sú automaticky rasisti.

 

Obama sa ako prezident snažil o komplexnú reformu imigračných zákonov, nepodarilo sa mu však získať pre ňu dostatočnú podporu v Kongrese. Aspoň niečo preto vyriešil prezidentským nariadením, pre ktoré nepotrebuje súhlas Kongresu.

 

Takto sa postaral tzv. dreamers (v preklade rojkovia). Sú to nelegálni prisťahovalci, ktorých do Spojených štátoch priniesli ako malé deti ich rodičia, tiež nelegálni prisťahovalci. Obama argumentoval tým, že v USA sú odmalička a inú krajinu ani nepoznajú. Tým, ktorí majú čistý register trestov, študujú alebo sa už zaradili do pracovného procesu a sú spoločnosti prospešní, udelil pracovné povolenie a dočasnú ochranu pred deportáciou. Týkalo sa to 750.000 mladých ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona