Obama: Americko-japonská zmluva sa týka aj sporných ostrovov

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 16:37 • 2 min
Obama: Americko-japonská zmluva sa týka aj sporných ostrovov

TOKIO - Americký prezident Barack Obama v stredu potvrdil, že spoločná bezpečnostná dohoda s Japonskom sa týka aj ostrovov, o ktoré sa Tokio sporí s Čínou.

slovakia

left justify in out

"Politika Spojených štátov je jasná," uviedol v písomnej odpovedi na otázky publikované v japonských novinách Jomiuri ešte pred jeho príchodom do Tokia, kde odštartoval svoje štvordňové ázijské turné. "Ostrovy Senkaku spravuje Japonsko, a preto spadajú pod americko-japonskú dohodu," skonštatoval. Zároveň dodal, že USA sú proti akýmkoľvek jednostranným pokusom o podkopávanie japonskej správy týchto ostrovov.

 

Predmetom sporu medzi Japonskom a Čínou je oblasť okolo neobývaného súostrovia, ktoré Tokio považuje za súčasť svojho územia. Japonský premiér Šinzó Abe dokonca v apríli varoval, že jeho krajina je pripravená "vyhnať silou" akékoľvek čínske plavidlo, ktoré pri súostroví známom ako Senkaku či Tiao-jü zakotví. Obnovenie sporu starého niekoľko storočí vyvolalo zistenie, že v okolitých vodách sa nachádzajú významné náleziská zemného plynu a ropy. Vyjadrenie Obamu prichádza v čase, keď Rusko jednostranne anektovalo Krym, čo vyvolalo otázky o politickej vôli Američanov ochraňovať svojich ázijských spojencov, predovšetkým Japonsko a Filipíny. 

 

Obama v rámci svojho amerického turné postupne navštívi Japonsko, Južnú Kóreu, Malajziu a Filipíny. Obama sa stretne s lídrami všetkých štyroch krajín a bude s nimi debatovať o vzájomných diplomatických a obchodných vzťahoch ako aj o aktuálnej napätej situácii v regióne, ktorej zdrojom sú aj viaceré územné spory.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies