Obama ako prvý americký prezident navštívi Švédsko

NETKY.SK • 4 September 2013, 11:16 • 2 min
Obama ako prvý americký prezident navštívi Švédsko

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama odcestoval v utorok do Európy, kde navštívi najprv Švédsko a potom summit lídrov krajín skupiny G20 v Petrohrade.

slovakia

left justify in out

Návšteva sa koná v čase, keď sa Obama snaží získať podporu pre svoj plán vojenskej intervencie v Sýrii bez mandátu OSN, čo by mohlo rozhnevať Rusko. Americký Kongres bude o zásahu v Sýrii rozhodovať po ukončení prázdnin 9. septembra, príslušnú rezolúciu však už v utorok schválil zahraničný výbor Senátu. Návrh hovorí o obmedzenej vojenskej akcii, ktorá bude časovo limitovaná a bez vyslania pozemných jednotiek. Jej dôvodom je údajné použitie chemických zbraní silami sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Obama, laureát Nobelovej ceny mieru, pricestoval do Švédska v stredu ráno ako vôbec prvý americký prezident v histórii. V Štokholme sa stretne so švédskym premiérom Fredrikom Reinfeldtom a neskôr bude večerať s premiérmi Fínska, Dánska, Islandu a Nórska. Zo Švédska odcestuje Obama do Ruska na summit G20, na ktorom absolvuje niekoľko bilaterálnych stretnutí so svetovými lídrami. Dominovať bude téma Sýrie a možného vojenského zásahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona