Obama: Ak v Sýrii neuspejeme s diplomaciou, zasiahneme vojensky!

NETKY.SK • 11 September 2013, 08:11 • 2 min
Obama: Ak v Sýrii neuspejeme s diplomaciou, zasiahneme vojensky!

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v noci nadnes vyzval krajanov, aby podporili eventuálny vojenský zásah proti Sýrii. Dodal pritom, že je ešte priskoro hodnotiť, či budú úspešné diplomatické kroky o dosiahnutie toho, aby sýrsky prezident Bašár Asad odovzdal chemické zbrane medzinárodnej kontrole, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Ešte nevieme, či táto ponuka uspeje," povedal Obama počas svojho večerného televízneho prejavu z Bieleho domu na margo diplomatického návrhu Ruska. "Nech sa dospeje k akejkoľvek dohode, musí zaručovať, že Asadov režim bude plniť všetky záväzky z nej vyplývajúce. Týmto opatrením je však možné dosiahnuť nenásilné odvrátenie hrozby ďalších chemických útokov," dodal prezident.

Obama ďalej oznámil, že požiadal Kongres o odloženie hlasovania o intervencii v Sýrii so zámerom hľadania diplomatického riešenia. Zároveň však pripomenul, že armáde nariadil, aby udržiavala súčasné pozície s cieľom vyvinúť na Asada nátlak. Jeho vládu pritom označil za neschopnú vážne ohroziť americké vojenské sily. Pripomenul, že v stávke je národná bezpečnosť, princípy a ideály.

Podľa prezidentových slov sa v prípade zlyhania diplomacie treba pripraviť na vojenský úder, pretože "rezolúcie a oficiálne odsúdenia niekedy jednoducho nestačia". Napriek tomu pevne verí v mierové riešenie situácie, ktoré sa v uplynulých dňoch začalo uberať dobrým smerom. USA budú v tomto úsilí spolupracovať s Francúzskom, Britániou, Čínou a Ruskom, uzatvoril Obama.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies