Obama: Ak to bude potrebné, nálety v Iraku budú pokračovať

NETKY.SK • 9 August 2014, 15:05 • 2 min
Obama: Ak to bude potrebné, nálety v Iraku budú pokračovať

WASHINGTON/LONDÝN/ARBÍL - Spojené štáty sú v prípade potreby pripravené pokračovať v leteckých úderoch voči organizácii Islamský štát (IS) v Iraku.

slovakia

left justify in out

V pravidelnom rozhlasovom príhovore to dnes povedal americký prezident Barack Obama.
      

Spojené štáty majú na mnohých miestach Iraku svojich diplomatov a poradcov a urobia všetko, čo je potrebné, na ich ochranu, zdôraznil Obama. 
      

Zopakoval, že americké nálety sú úzko ohraničené. Vojaci USA sa do Iraku nevrátia, "pretože neexistuje žiadne americké vojenské riešenie tamojšej krízy". 
      

Letecké údery odsúhlasil Obama vo štvrtok a prvé dve vlny náletov sa uskutočnili v piatok. Američania tiež zhadzujú humanitárnu pomoc tisíckam utečencov na severe Iraku, ktorí sa pred hrozbou násilia zo strany militantov uchýlili do hôr. 
      

K nim sa dnes pripojila Veľká Británia, ktorá poslala do Iraku stroj Kráľovského letectva (RAF) vezúci okrem iného stany a pitnú vodu. Lietadlo odštartovalo zo základne Brize Norton ležiacej severozápadne od Londýna, informovali britské médiá.
      

Britský premiér David Cameron vylúčil priamu účasť britskej armády na operácii v Iraku. Londýn však bude Spojené štáty podporovať v podobe prieskumných a tankovacích lietadiel. Británia v piatok vyčlenila na humanitárnu pomoc Iraku v prepočte takmer desať miliónov eur. 
      

Agentúra DPA dnes s odvolaním sa na kurdské zdroje v Iraku oznámila, že pri piatkovom americkom nálete na pozície IS severne od mesta Mósul zahynulo najmenej 20 džihádistov a 55 utrpelo zranenia. V provincii Dijálá na juhu krajiny prišlo pri troch náletoch irackého letectva o život 28 bojovníkov IS, uviedli iracké bezpečnostné zdroje.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies