Obama a spojenci z G-7: Rusko na Ukrajine porušilo medzinárodné právo

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 08:58 • 2 min
Obama a spojenci z G-7: Rusko na Ukrajine porušilo medzinárodné právo

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama a vodcovia Británie, Nemecka a Poľska vyjadrili v nedeľu vážne obavy nad ruskou intervenciou na Ukrajine, ktorú označili za porušenie medzinárodného práva a hrozbu pre medzinárodnú bezpečnosť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obama hovoril s každým z nich v separátnom telefonickom rozhovore, oznámil Biely dom.
"Zdôraznili, že dialóg medzi Ukrajinou a Ruskom by sa mal začať okamžite, a že by bolo vhodné medzinárodné sprostredkovanie," citovala z komuniké Bieleho domu agentúra Reuters.

Veľké priemyselne rozvinuté krajiny združené v skupine G-7 v nedeľu odsúdili ruskú intervenciu na Ukrajine a zrušili nateraz prípravy na summit skupiny G-8, ktorá zahŕňa aj Rusko. Summit sa mal uskutočniť v júni v ruskom Soči, uviedol Biely dom.

"My, lídri Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov, prezident Európskej rady a predseda Európskej komisie, dnes spoločne odsudzujeme Ruskú federáciu za jasné porušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny," informovala G-7 vo vyhlásení.

G-7 vyzvala Rusko, aby nadviazalo dialóg s Ukrajinou priamo alebo s medzinárodnou účasťou a riešilo s ňou akékoľvek prípadné porušovanie ľudských práv či bezpečnostné obavy, ktoré má.
Skupina ďalej vyjadrila podporu úsiliu Kyjeva zabezpečiť si finančnú pomoc z Medzinárodného menového fondu a zreformovať ekonomiku.

Britský premiér David Cameron varoval v nedeľu ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko bude musieť zaplatiť vysokú cenu, ak Kremeľ nezmení kurz voči Ukrajine. Cameron a Obama sa zhodli, že činnosť Ruska na Ukrajine je absolútne neprijateľná, povedal hovorca Downing Street.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a Obama spolu hovorili v nedeľu neskoro večer a zdôraznili, že je mimoriadne dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo vystupovalo v tejto veci jednotne. Merkelová a Obama sa zhodli na potrebe zriadiť kontaktnú skupinu, pravdepodobne pod vedením Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), a začať hľadať politické riešenie krízy na Ukrajine prostredníctvom dialógu.

Nemecká kancelárka predtým v nedeľu hovorila s Putinom, ktorý jej návrh na zriadenie takejto kontaktnej skupiny prijal, informoval jej úrad.

Merkelová Putina v telefonáte opätovne vyzvala, aby rešpektoval územnú celistvosť Ukrajiny. Upozornila ho na budapeštianske Memorandum z roku 1994, v ktorom sa Rusko zaviazalo rešpektovať nezávislosť a zvrchovanosť Ukrajiny a jej hranice. Kancelárka Putinovi tiež povedala, že Rusko porušilo aj zmluvu o Čiernomorskej flotile z roku 1997, napísala agentúra DPA.
Podľa vyjadrenia Kremľa Putin v telefonáte bránil ruské opatrenia na Kryme. Povedal nemeckej kancelárke, že išlo o nevyhnutné opatrenia na ochranu tamojšieho ruského obyvateľstva.

Austrálska vláda si dnes predvolala ruského veľvyslanca v Canberre, Vladimira Morozova. V austrálskom rozhlase to povedala ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová. "Budeme mu tlmočiť oficiálne naše obavy a tiež sa pokúsime presne zistiť, čo si ruská vláda myslí, že robí," citovala ju agentúra Associated Press.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies