Obama a Putin telefonicky rokovali o vzniknutej situácii

NETKY.SK • 2 Marec 2014, 10:29 • 2 min
Obama a Putin telefonicky rokovali o vzniknutej situácii

WASHINGTON - Obama vyzval na odchod ruských síl z Krymu, Putin chce ďalšej chrániť tamojších Rusov.

slovakia

left justify in out

Situácia na Ukrajine a Kryme bola v sobotu v noci hlavnou témou telefonického rozhovoru medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a americkým lídrom Barackom Obamom. Prezident USA svojho ruského partnera vyzval na okamžité stiahnutie ozbrojených síl späť na základne na Kryme v záujme upokojenia situácie. Vyzval ho tiež, aby sa Moskva zdržala intervencie na celom ukrajinskom území a varoval Putina pred následkami. Rusko podľa Obamu rozmiestnením vojakov na Kryme porušilo svoje medzinárodné záväzky. „Prezident Obama vyjadril hlboké znepokojenie nad porušením ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti zo strany Ruska,“ uvádza vyhlásenie Bieleho domu. Obama Putina vyzval, aby situáciu riešil rokovaním s novým ukrajinským vedením alebo prostredníctvom zahraničných pozorovateľov. USA sú podľa neho ochotné takýto dialóg sprostredkovať.

 

Putin si počas 90-minútového rozhovoru vyhradil právo brániť záujmy a bezpečnosť Rusov na Ukrajine. Na Ukrajine podľa ruského lídra hrozí vypuknutie násilia zo strany pravicových extrémistov, ktorého terčom by mohla byť práve tamojšia ruská komunita. Ruská ústava umožňuje armáde chrániť ruských občanov v iných krajinách. „Prezident Putin zdôraznil, že v prípade ďalšieho rozšírenia násilia vo východných regiónoch Ukrajiny a na Kryme si Rusko vyhradzuje právo chrániť svoje záujmy ako aj záujmy ruskej populácie, ktorá tam žije,“ píše sa vo vyhlásení Kremľa.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies