Obama a Putin sa zhodli na potrebe naplnenia dohody na Ukrajine

NETKY.SK • 22 Február 2014, 09:35 • 2 min
Obama a Putin sa zhodli na potrebe naplnenia dohody na Ukrajine

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama viedol v piatok konštruktívny telefonický rozhovor so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, počas ktorého sa obaja štátnici zhodli na potrebe rýchlej implementácie mierovej dohody o urovnaní politickej krízy na Ukrajine. S odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa amerického ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Zhodli sa, že dohodu treba implementovať rýchlo, že je nanajvýš dôležité nabádať všetky strany, aby nepoužívali násilie a že existuje reálna šanca na mierový výsledok vývoja v krajine," uviedol predstaviteľ amerického rezortu diplomacie, podľa ktorého sa Obama a Putin zhodli aj v tom, že ukrajinské hospodárstvo treba stabilizovať.
      

Biely dom neskôr vyhlásil, že počas telefonického rozhovoru obaja štátnici diskutovali aj o krízach v iných krajinách, predovšetkým v Sýrii, ako aj o iránskom jadrovom programe.
      

Krátko po zverejnení správ o dohode medzi ukrajinskou vládou a opozíciou americká vláda privítala dosiahnutú dohodu, avšak vyjadrila pripravenosť uvaliť v prípade potreby dodatočné sankcie. Podľa Bieleho domu dohoda medzi ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom a opozíciou je v súlade s tým, o čo žiadali USA - ukončenie násilností, ústavné zmeny, vytvorenie koaličnej vlády a predčasné voľby.
     

"Je v ruskom záujme, aby sa Ukrajina nezmietala v násilí, aby sa vrátila na cestu stability a aby sa dosiahol pokrok smerom k takej budúcnosti Ukrajiny, ktorá je výrazom vôle ukrajinského ľudu," uviedol v piatok hovorca Bieleho domu Jay Carney.
      

Začiatkom budúceho týždňa navštívi Kyjev Bill Burns, námestník šéfa americkej diplomacie Johna Kerryho.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies