Obama a Putin sa zatiaľ nezhodli, či budú rokovať o Ukrajine alebo Sýrii

NETKY.SK • 25 September 2015, 09:42 • 2 min
Obama a Putin sa zatiaľ nezhodli, či budú rokovať o Ukrajine alebo Sýrii

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama a ruský prezident Vladimir Putin sa osobne stretnú v New Yorku na budúci týždeň v období veľkého napätia v Európe a na Blízkom východe, ale Kremeľ a Biely dom sa vo štvrtok nezhodli v názore, čo bude najvyššou prioritou rozhovorov oboch lídrov.

slovakia

left justify in out

Biely dom oznámil, že hlavnou témou rozhovorov bude konflikt na východe Ukrajiny, kde Ruskom podporované sily bojujú proti vláde v Kyjev. To vyústilo do uvalenia západných sankcií, ktoré poškodzujú ruskú ekonomiku, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

 

Kremeľ však informoval, že hlavným bodom rozhovorov bude Sýria, kde Rusko v posledných týždňoch posilňuje počty svojich vojakov, bojových lietadiel, tankov i ďalšie vybavenie, aby tak podporilo sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

Putinov hovorca Dmitrij Peskov dnes povedal novinárom: "Samozrejme, hlavnou témou bude Sýria."

 

Na otázku, či budú obaja lídri diskutovať aj o Ukrajine, Peskov odpovedal: "Nuž, ak to čas dovolí."

 

Ruský aj americký prezident budú v New Yorku v pondelok dopoludnia 28. septembra a prednesú prejav na Valnom zhromaždení OSN. Peskov uviedol, že stretnutie oboch lídrov sa uskutoční po Putinovom prejave.

 

Oba tábory sa líšia aj v názore na to, kto požiadal o stretnutie. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest vyhlásil, že sa bude konať na Putinovu žiadosť, ale Kremeľ oznámil, že schôdzka sa organizuje po "vzájomnej dohode".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies