Obama a Putin rokovali v Paríži o Sýrii a Ukrajine

NETKY.SK • 30 November 2015, 16:42 • 2 min
Obama a Putin rokovali v Paríži o Sýrii a Ukrajine

PARÍŽ - Americký prezident Barack Obama sa dnes stretol v Paríži s ruským prezidentom Vladimir Putinom. Krátka bilaterálna schôdzka prebehla za zatvorenými dverami v kuloároch medzinárodnej klimatickej konferencie, ktorá sa dnes začala vo francúzskej metropole.

slovakia

left justify in out

Prezidenti hovorili o riešení konfliktu v Sýrii, o situácii na Ukrajine i o súčasnom napätí medzi Moskvou a Ankarou po minulotýždňovom zostrelení ruského lietadla v turecko-sýrskom pohraničí, uviedla agentúra AP. Podľa vyhlásenia Bieleho domu americký prezident v súvislosti so zostrelením ruského lietadla vyjadril poľutovanie nad smrťou pilota a ďalšieho Rusa. Zároveň však apeloval na Putina, aby sa usiloval o zmiernenie napätia vo vzťahoch s Tureckom.

 

Obama ďalej potvrdil presvedčenie svojej administratívy o nutnosti odchodu sýrskeho prezidenta Bašára Asada v rámci politickej transformácie, ktorá by mala viesť k urovnaniu konfliktu v Sýrii. Okrem toho zdôraznil, že terčom ruských náletov v Sýrii by mali byť výhradne militanti z takzvaného Islamského štátu (IS) a nie ďalší povstalci bojujúci voči Asadovmu režimu.

 

Obama tiež podľa Bieleho domu hovoril o možnosti zrušenia sankcií voči Rusku v prípade, ak Moskva dodrží svoje záväzky vyplývajúce z minskej mierovej dohody. Podľa vyhlásenia Kremľa schôdzka Obamu a Putina trvala približne pol hodiny. Obaja lídri sa počas nej zhodli na potrebe politického riešenia sýrskeho konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona