Obama a Putin diskutovali o bezpečnosti na olympiáde v Soči: Použijú špeciálnu technológiu!

NETKY.SK • 22 Január 2014, 07:03 • 2 min
Obama a Putin diskutovali o bezpečnosti na olympiáde v Soči: Použijú špeciálnu technológiu!

WASHINGTON - Prezidenti Spojených štátov a Ruska Barack Obama a Vladimir Putin v utorok telefonicky diskutovali o otázke bezpečnosti počas nadchádzajúcich zimných olympijských hier v Soči. Informoval o tom Biely dom.

slovakia

left justify in out

Sídlo amerického prezidenta poskytlo len málo podrobností o rozhovore medzi politikmi. Uviedlo, že Obama a Putin sa rozprávali o tom, ako čo najlepšie postupovať pri zdieľaní spoločných záujmov "vrátane bezpečnosti olympiády v Soči, pre ktorú Spojené štáty ponúkli svoju plnú asistenciu", uviedla agentúra Reuters.

Znepokojenie vyvolávajú najmä hrozby severokaukazských militantov, že prekazia olympiádu. Americké námorníctvo má pre každý prípad pripravené v Čiernom mori dve plavidlá. Armáda a tajné služby USA sa podľa Reuters zaoberajú aj plánmi na prípadnú evakuáciu svojich občanov.

Podľa niektorých nemenovaných predstaviteľov USA však pre armádu a ďalšie vládne "zdroje" nebude ľahké evakuovať Američanov zo Soči. Za jednu z najväčších prekážok voči pohotovostnému plánu považujú "historickú" neochotu Ruska dovoliť cudzej armáde, obzvlášť tej americkej, vstúpiť na svoje teritórium.

Americké ministerstvo zahraničných vecí medzitým vyzvalo svojich občanov, ktorí plánujú navštíviť olympiádu v Soči, aby boli ostražití z dôvodu "potenciálnej teroristickej hrozby".

Washington ponúkol Moskve technológiu na likvidáciu náloží pri cestách, aby posilnila bezpečnosť počas nadchádzajúcich zimných olympijských hier v Soči. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Šéf zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Martin Dempsey diskutoval o tejto možnosti s ruským partnerom. Schôdzka sa konala v utorok v Bruseli, podľa hovorcu amerického generála však nepadlo žiadne rozhodnutie o využití technológie, ktorú používajú sily USA aj v Afganistane.

Stretnutie sa konalo deň po tom, čo Pentagón oznámil, že sa pripravuje na "všetky druhy mimoriadnych udalostí" v Soči. Poznamenal, že v prípade vyžiadania budú k dispozícii aj letecké a námorné sily USA vrátane dvoch lodí v Čiernom mori.

Rusko medzitým zvyšuje bezpečnostné opatrenia. Militanti, ktorí sa na severnom Kaukaze snažia o vytvorenie islamského štátu, totiž pohrozili útokmi v Soči počas hier.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies