Obama a nový kráľ prediskutujú boj proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 27 Január 2015, 07:00 • 2 min
Obama a nový kráľ prediskutujú boj proti Islamskému štátu

NAÍ DILLÍ - Americký prezident Barack Obama a nový saudskoarabský kráľ Salmán v utorok prediskutujú nepokoje v Jemene ako aj boj proti Islamskému štátu.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak počas ich prvého oficiálneho stretnutia v Rijáde, informoval v predvečer rokovania Biely dom. Obama skrátil svoju návštevu Indie a povedie americkú delegáciu do saudskoarabskej metropoly, ktorá príde zakondolovať k úmrtiu kráľa Abdulláha, Salmánovho brata a blízkeho spojenca USA. Napätá regionálna situácia znamená, že Washington potrebuje Saudskú Arábiu rovnako, ako kedykoľvek predtým, hoci v otázke ropy sa vďaka vlastným zásobám na najväčšieho exportéra čierneho zlata spoliehať nepotrebuje.

 

Saudská Arábia podporuje Američanmi vedenú koalíciu proti Islamskému štátu v Iraku a Sýrii. Obe krajiny sú tiež znepokojené situáciou v Jemene, kde operuje al-Kájda na Arabskom polostrove a minulý týždeň tam padla Američanmi podporovaná vláda. Bývalý saudskoarabský kráľ Abdalláh zomrel v piatok v nemocnici v Rijáde na zápal pľúc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona