Obama a Módí ohlásili prelom v oblasti civilnej jadrovej spolupráce

NETKY.SK • 25 Január 2015, 15:58 • 2 min
Obama a Módí ohlásili prelom v oblasti civilnej jadrovej spolupráce

NAÍ DILLÍ - Americký prezident Barack Obama a indický premiér Naréndra Módí dosiahli dnes prelom v otázkach, ktoré dlhodobo blokovali komerčnú spoluprácu oboch krajín v oblasti mierového využitia jadrovej energie.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty a India podpísali kľúčovú dohodu o civilnej nukleárnej spolupráci už v roku 2008. Implementácii dokumentu a vzájomnému obchodu s jadrovými technológiami však bránili nedoriešené praktické otázky.
      

India napríklad nebola - v rozpore s medzinárodnými normami - ochotná prijať legislatívu, ktorá by zbavila dodávateľov takýchto technológií právnej zodpovednosti v prípade jadrovej havárie. 
      

Počas dnešných rokovaní v Naí Dillí Obama a Módí dosiahli prelom pri riešení dvoch problémov blokujúcich implementáciu dohody. Okrem otázky právnej zodpovednosti dodávateľov sa podarilo vyriešiť aj požiadavku na monitorovanie pohybu nukleárnych materiálov dovezených do Indie, informovala agentúra Reuters. 
      

"Sme odhodlaní smerovať k úplnému praktickému uplatnenie dohody. Ide o dôležitý krok, ktorý ukazuje, že dokážeme spolupracovať v záujme posunutia našich vzťahov na vyššiu úroveň," povedal Obama na spoločnej tlačovej konferencii s indickým premiérom. 
      

Obe strany vyjadrili nádej, že implementácia dohody pomôže vybudovať dlhodobé strategické partnerstvo medzi Indiou a Spojenými štátmi. Spory v tejto oblasti predstavovali jeden z hlavných problémov komplikujúcich vzájomné vzťahy medzi Naí Dillí a Washingtonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies