Obama a Medvedev sa stretli na bilaterálnom rokovaní

NETKY.SK • 27 Máj 2011, 07:33 • 2 min
Obama a Medvedev sa stretli na bilaterálnom rokovaní

Obama a Medvedev sa stretli na bilaterálnom rokovaní - Politika Záväzkom pre Spojené štáty a Rusko je, aby v otázkach plánovaného amerického protiraketového štítu v Európe našli riešenie zodpovedajúce bezpečnostným potrebám oboch krajín. Uviedol to dnes a

slovakia

left justify in out

img

Záväzkom pre Spojené štáty a Rusko je, aby v otázkach plánovaného amerického protiraketového štítu v Európe našli riešenie zodpovedajúce bezpečnostným potrebám oboch krajín. Uviedol to dnes americký prezident Barack Obama.
      Obama a ruský prezident Dmitrij Medvedev sa stretli na okraj summitu krajín G8, ktorý odštartoval vo francúzskom letovisku Deauville.
      Podľa USA by mal protiraketový štít čeliť hrozbám z krajín, ako sú Irán či Severná Kórea. Rusko to však vníma inak a považuje za americké prenikanie.
      Medvedev povedal, že budúcnosť protiraketovej obrany vyriešia budúci politici - možno v roku 2020. Dodal, že spoločne s Obamom môžu teraz položiť základy.
      Obaja lídri sa zhodli na tom, že protiraketová obrana je citlivou otázkou a pre nich takou aj ostane. Zhodli sa na tom, že na probléme budú pracovať. Neobjavili sa však nijaké signály, že by dosiahli porozumenie. Obama sa pri vystúpení pred novinármi tváril stroho, uviedla agentúra AP.
      Medvedev varoval, že ak spolupráca s Moskvou zlyhá, protiraketový štít by mohol viesť k novým pretekom v zbrojení. Táto otázka je čoraz problémovejšia v čase, keď sa obaja lídri snažia zlepšiť vzťahy medzi oboma krajinami.
      Obama a Medvedev diskutovali aj o úsilí Ruska vstúpiť do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Podľa Obamových slov bude vstup Ruska dobrým pre ekonomiku a vyjadril presvedčenie, že sa to podarí. Ruský líder v súvislosti so vstupom Ruska do WTO uviedol, že proces potrebuje hybnú silu a vyzval na zintenzívnenie rokovaní, informovala agentúra Reuters.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies