Obama a kongresoví lídri nedospeli k dohode o rozpočte

NETKY.SK • 8 Apríl 2011, 11:32 • 2 min
Obama a kongresoví lídri nedospeli k dohode o rozpočte

Obama a kongresoví lídri nedospeli k dohode o rozpočte

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama a kongresoví lídri USA počas štvrtkových rokovaní "znížili" svoje názorové rozdiely, nedospeli však k dohode o rozpočte. Potvrdil to dnes hovorca Bieleho domu John Boehner.
      Vyhlásenie prišlo po 80-minútovom stretnutí s Obamom v Bielom dome. Demokrati a republikáni v Spojených štátoch sa nesmierne pohádali kvôli úsporným opatreniam v rozpočte na rok 2011, ktorý preto Kongres doteraz oficiálne neschválil. Pritom fiškálny rok sa začal 1. októbra minulého roku.
      Doteraz vládne inštitúcie udržiavalo v chode opakované krátkodobé predĺženie plánov výdavkov na základe rozpočtu pre predošlý rok. Dočasné financovanie vyprší v piatok o polnoci. Ak sa politickí lídri nedohodnú, nastane tzv. "government shutdown" - pozastavenie financovania činností vlády. Hodiny tikajú, keď strany nedospejú k dohode prinajmenšom o obnovení dočasného ďalšieho financovania, bude americká vláda od soboty "na suchu".
      Pravdepodobne budú musieť ostať doma státisíce úradníkov a štátnych zamestnancov - zo začiatku bez výplaty. Ministerstvo zahraničných vecí USA nebude môcť vystaviť žiadne pasy, americké veľvyslanectvá po celom svete nebudú vydávať víza.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies