Obama a Kerry privítali schválenie novej irackej vlády v parlamente

NETKY.SK • 9 September 2014, 09:14 • 2 min
Obama a Kerry privítali schválenie novej irackej vlády v parlamente

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama a šéf americkej diplomacie John Kerry v pondelok privítali vyslovenie dôvery novej irackej vláde Hajdara Abádího.

slovakia

left justify in out

Biely dom oznámil, že Obama gratuloval Abádímu telefonicky. Obaja sa zhodli na význame novej vlády, ktorá by sa mala čo najskôr začať venovať očakávaniam a obavám irackého ľudu. Obama vyzdvihol úsilie Iračanov v boji proti militantom z organizácie Islamský štát (IS) a požiadal Abádího, aby v tomto smere naďalej pokračoval v úzkej spolupráci s medzinárodným spoločenstvom.

 

Nový iracký premiér vyjadril podľa Bieleho domu odhodlanie spolupracovať so všetkými komunitami v Iraku, ako aj s regionálnymi a zahraničnými partnermi v záujme posilnenia možností boja proti "tomuto spoločnému nepriateľovi".

 

Nová iracká vláda je podľa Kerryho pilierom v boji proti IS, ktorý môže trvať ešte mesiace alebo roky. Vznik vlády premiéra Abádího je nesporne "významným míľnikom" pre Irak, povedal Kerry. K boju proti extrémistom z IS by mala svojím dielom prispieť "takmer každá krajina na svete", či už prostredníctvom vojenskej podpory, dodávok zbraní alebo humanitárnej pomoci. Skoncovať s džihádistami sa dá len "tvrdou prácou, pokračujúcou angažovanosťou a neochvejným sústredením", zdôraznil Kerry.

 

V tejto súvislosti oznámil, že odcestuje na Blízky východ, aby sa s partnermi po celom svete pokúsil vytvoriť čo najširšiu koalíciu proti IS. Podľa Kerryho sa k nej zatiaľ pridali Kanada, Spojené arabské emiráty, Estónsko, Albánsko, Francúzsko a Veľká Británia. Estónsko a Albánsko poskytnú vojenskú techniku, Francúzsko a Británia vojenských poradcov, Austrália, Japonsko, Saudská Arábia a Kuvajt prispejú humanitárnou pomocou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies