Obama a čínsky prezident mali súkromnú večeru bez oficiálnych zapisovateľov

NETKY.SK • 19 Január 2011, 12:42 • 2 min
Obama a čínsky prezident mali súkromnú večeru bez oficiálnych zapisovateľov

Obama a čínsky prezident mali súkromnú večeru bez oficiálnych zapisovateľov

slovakia

left justify in out

Prezident USA Barack Obama a čínsky prezident Chu Ťin-tchao absolvovali v utorok v Bielom dome spoločnú neobvyklú a súkromnú večeru. Počas nej viedli debatu o zmiernení napätia a o spoločných cieľoch, keďže vzťahy medzi USA a Čínou sú typické svojou zložitosťou.
      Súkromná večera v Starej rodinnej obývačke Bieleho domu prišla v čase sporov okolo menovej, obchodnej a ľudskoprávnej politiky Pekingu. Krajiny však v tomto období hľadajú aj styčné body pre spoluprácu v národnej bezpečnosti.
      Súkromná večera predchádzala dnešnej plánovanej veľkolepej štátnej večeri pre čínskeho prezidenta.
      Prístup Obamu k Chu Ťin-tchaovi predstavuje zmes neústupčivosti a vrúcnosti, aká sa hodí k lídrovi štátu, ktorý je v súčasnosti najväčším rivalom USA a najdôležitejším potenciálnym partnerom.
      Na večeri sa zúčastnil aj poradca pre národnú bezpečnosť Tom Donilon a ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová. Chu si priviedol dvoch vysokopostavených čínskych predstaviteľov. Americký prezident chcel zdôrazniť túžbu po úprimnosti, a tak podľa vyjadrení Bieleho domu sa na večeri nenachádzali žiadni oficiálni zapisovatelia. Biely dom neposkytol ani žiadne údaje o tejto večeri.
      Chu Ťin-tchao pricestoval v utorok do USA na štvordňovú návštevu, ktorej cieľom je posilniť najmä vzťahy medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona