Obama a Erdogan sa v telefonáte dohodli na ďalšom spoločnom boji proti terorizmu

NETKY.SK • 20 Január 2016, 08:15 • 2 min
Obama a Erdogan sa v telefonáte dohodli na ďalšom spoločnom boji proti terorizmu

ANKARA/WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v utorkovom telefonáte zaviazali, že budú ďalej spolupracovať v boji proti militantom, či už z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) alebo zo Strany kurdských pracujúcich (PKK). Informoval o tom dnes Biely dom a zdroje z tureckého prezidentského úradu.

slovakia

left justify in out

Obama vyjadril v telefonáte Erdoganovi sústrasť nad minulotýždňovým bombovým útokom v Istanbule, pri ktorom zahynulo desať nemeckých turistov. Úrady pripísali samovražedný útok Islamskému štátu. Obama takisto odsúdil nedávnu vlnu útokov PKK proti tureckým bezpečnostným silám a zdôraznil potrebu upokojiť situáciu, uviedol Biely dom vo vyhlásení.

 

Obaja lídri sa dohodli, že boj proti terorizmu bude jednou z množstva tém, ktorým sa americký viceprezident Joe Biden bude venovať v sobotu 23. januára na návšteve Turecka.

 

Turecko - člen NATO a tiež koalície, ktorá pod vedením Spojených štátov bojuje proti Islamskému štátu (IS) v Sýrii a Iraku - sa čoraz častejšie stáva terčom sunnitských militantov.

 

Premiér Ahmet Davutoglu pripísal vinu za bombový útok v historickom centre Istanbulu z 12. januára práve Islamskému štátu. Samovražedný bombový útočník prišiel do Turecka zo Sýrie, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

 

IS údajne stojí aj za ďalšími vlaňajšími útokmi v Turecku, vrátane jedného v hlavnom meste Ankara, pri ktorom bolo zabitých vyše 100 ľudí.

 

Prevažne kurdský juhovýchod Turecka sa v súčasnosti zmieta v najhoršej vlne násilia od 90. rokov minulého storočia, keďže vlani v júli stroskotalo dva roky trvajúce prímerie medzi vládou a militantmi z PKK.

 

PKK je Spojenými štátmi, Európskou úniou aj Tureckom označovaná za teroristickú organizáciu. Minulý týždeň zaútočila na policajnú stanicu v provincii Diyarbakir bombou uloženou v nákladnom vozidle a zabila šesť ľudí, vrátane novorodeniatka a dvoch batoliat.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona