Obama a Castro potvrdili otvorenie veľvyslanectiev v Havane a Washingtone

NETKY.SK • 1 Júl 2015, 18:53 • 2 min
Obama a Castro potvrdili otvorenie veľvyslanectiev v Havane a Washingtone

WASHINGTON/HAVANA - Veľvyslanectvo Spojených štátov v Havane a kubánske veľvyslanectvo vo Washingtone otvoria toto leto v rámci obnovenia diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami po vyše piatich desaťročiach. Oznámili to dnes vlády oboch štátov.

slovakia

left justify in out

"Toto je historický krok vpred v rámci našich snáh o normalizáciu vzťahov s kubánskou vládou a občanmi a začiatok novej kapitoly s našimi susedmi na americkom kontinente," vyhlásil dnes americký prezident Barack Obama pri prejave, s ktorým pri príležitosti oznámenia tejto historickej udalosti vystúpil v Ružovej záhrade Bieleho domu. 


Washington podľa Obamu súhlasil dnes s historickým krokom obnovenia diplomatických vzťahov a v lete vztýči vlajku na americkom veľvyslanectve v Havane. Ešte pred rokom sa táto skutočnosť podľa šéfa Bieleho domu zdala byť nemožná. 


Obama potvrdil, že na oficiálne otvorenie veľvyslanectva v Havane vycestuje minister zahraničných vecí John Kerry. Najvyšší diplomat USA tam pri príležitosti spustenie prevádzky veľvyslanectva vztýči americkú zástavu na budove nového úradu. 


Kubánsky diplomatický úrad vo Washingtone po 54 rokoch otvoria počas slávnostnej ceremónie naplánovanej na 20. júla, informovala kubánska vláda. 
Kubánsky prezident Raúl Castro dnes v liste adresovanom americkému kolegovi Obamovi deklaroval súhlas Kuby s obnovením diplomatických vzťahov s USA a tiež s otvorením stálych diplomatických misií v týchto krajinách, ku ktorému dôjde 20. júla. List odovzdal predstaviteľom amerického rezortu diplomacie vedúci kubánskej diplomatickej misie vo Washingtone, dodala Havana. 


V rovnakom čase zverejnila vláda komunistickej krajiny vyhlásenie, podľa ktorého by mal Washington stiahnuť ekonomické embargo voči Kube. 
Obama v tejto súvislosti vyzval dnes americký Kongres, aby stiahol obchodné embargo uvalené na Kubu. "Ide o voľbu medzi budúcnosťou a minulosťou," povedal Obama v prejave, ktorý vysielala v priamom prenose a s tlmočením do španielčiny aj kubánska štátna televízia. 


Vysokopostavený americký diplomat v Havane doručil dnes ako prvý list od prezidenta Obamu adresovaný Raúlovi Castrovi, týkajúci sa otvorenia veľvyslanectva USA v Havane. Vedúci sekcie amerických záujmov v Havane Jeffrey DeLaurentis odovzdal list na kubánskom ministerstve zahraničných vecí úradujúcemu šéfovi tohto rezortu Marcelinovi Medinovi. 


Dnešná výmena listov medzi prezidentmi USA a Kuby a následné oficiálne oznámenie sú výsledkom dvojročných rokovaní medzi bývalými rivalmi z obdobia studenej vojny, ktorí prerušili diplomatickú komunikáciu v roku 1961. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona