Obama a Castro po prvý raz rokovali medzi štyrmi očami

NETKY.SK • 29 September 2015, 23:00 • 2 min
Obama a Castro po prvý raz rokovali medzi štyrmi očami

NEW YORK - Americký prezident Barack Obama dnes absolvoval prvý rozhovor medzi štyrmi očami s kubánskym vodcom Raúlom Castrom od júlového obnovenia diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami. Prezidenti sa stretli popri zasadaní Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Prezidenti sa k dnešnému stretnutiu verejne nevyjadrili. Biely dom však následne oznámil, že hovorili o tom, aké ďalšie kroky by mohli ich vlády podniknúť na prehĺbenie spolupráce. Obama tiež podľa vyhlásenia zopakoval podporu USA pre ľudské práva na Kube a zdôraznil, že pokračovanie reforiem na Kube by zvýšilo účinok zmien v prístupe Spojených štátov voči krajine, uviedla agentúra AP.

 

Castro v pondelok vyzval na zrušenie amerického hospodárskeho embarga voči Havane a uzatvorenie americkej vojenskej základne Guantánamo, kde sú držané osoby podozrivé z terorizmu. Tomu však Washington napriek Obamovým zámerom nie je naklonený. Stiahnutie embarga je zase podmienené súhlasom Kongresu.

 

Podľa Obamu obnovenie vzťahov medzi USA a Kubou podnietila neefektívna dlhoročná politika Washingtonu uplatňovaná voči Kube. "Spojené štáty 50 rokov uplatňovali voči Kube politiku, ktorá nedokázala zlepšiť život tamojšieho ľudu," uviedol šéf Bieleho domu na pôde OSN. Obama a Castro vlani vyhlásili, že začnú s normalizáciou vzťahov medzi krajinami, ktoré v júli znovu otvorili svoje ambasády. Lídri sa stretli už v apríli na Summite Amerík v Paname.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies